Het duizend eilanden experiment – Frank van Dongen

Geplaatst op 17 maart 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het duizend eilanden experiment – Frank van DongenHet duizend eilanden experiment door Frank van Dongen
Serie: Ontdekking van de mens #1
Uitgever: Iceberg books | November 2021
Genres: Sciencefiction
Aantal pagina's: 415
ISBN: 9789083167602
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Halverwege de 21e eeuw is de wereld overbevolkt en het werk grotendeels overgenomen door algoritmen, machines en gerobotiseerde fabrieken. De werkeloze wereldbevolking leidt een teruggetrokken bestaan, verslaafd aan de virtuele wereld. Jack Newman groeit op in een woongroep voor ex-drugsverslaafden. De virtuele wereld trekt hem niet - hij is liever buiten.

Dat verandert als hij Alpha War ontdekt, waarin een buitenaardse invasie moet worden afgewend. Jack zet alles op alles om dit beruchte spel te winnen. Maar is het inderdaad slechts een spel of zit er meer achter? En hoe zit het met zijn tweelingbroer Redmond, wiens bestaan door alles en iedereen wordt ontkend? Wat is zijn connectie met het duizend eilanden experiment, dat ooit is gestart door de schimmige Alfabeschaving?

Jack gaat op onderzoek uit. De waarheid blijkt complexer dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Ik kreeg een tijdje terug de mogelijkheid om twee sciencefictionboeken van uitgeverij Iceberg Books te mogen lezen. Het duizend eilanden experiment sprak me hierin aan omdat de focus ligt op het leven dat is overgenomen door kunstmatige intelligentie en machines. Ik was benieuwd hoe realistisch dit futuristische boek zou zijn nu KI een steeds grotere rol in ons leven speelt.

Bijna niemand hoeft meer te werken nu de overbevolkte wereld vooral is overgenomen door machines en algoritmen. Bijna iedereen is verslaafd aan de virtuele wereld, waarin er wel nog vanalles te beleven is. Dat trekt Jack maar weinig, tot hij Alpha Wars ontdekt. Hij wil dit spel dolgraag winnen! Er lijkt echter meer met dit spel aan de hand te zijn: is het wel een spel of is het meer? En waarom wil niemand het met hem hebben over zijn tweelingbroer? Jack gaat op onderzoek uit en komt dingen te weten die hij zich niet had voor kunnen stellen.

Het duizend eilanden experiment is in eerste instantie een vrij complex sciencefiction boek dat verschillende thema’s aantikt. Enerzijds een wereld waarin we ons vooral digitaal nog bewegen, anderzijds worden er zaken als buitenlands leven verkend. Het voelt behoorlijk veel en ik had soms dan ook moeite om alles op een rijtje te zetten. Mede komt dat ook omdat ik me Jack – de hoofdpersoon – anders had geïnterpreteerd. Ik zag hem als een ruziezoeker, een rebel, iemand die los zou gaan breken uit het net van de algoritmen om hem heen. En deels was dat ook zo, maar hij bleek opeens ook een super gemotiveerd genie met een doorzettingsvermogen waar je u tegen zegt. Dit contrast vond ik soms lastig verwerken. Natuurlijk snapte ik wel dat Jack speciaal moest zijn, maar het voelde zo nu en dan te extreem. Te perfect.

Wat me vooral interesseerde in dit verhaal was niet die hele zoektocht naar tweelingbroer Redmond of het duizend eilanden experiment an sich. Nee, de invloeden van de digitale wereld op de mens zelf vond ik boeiend. Zoals de pubers die hun seksualiteit opnieuw ontdekte – buiten de mogelijkheden die KI hen biedt en daar hele nieuwe grenzen en een heel ander normaal in wisten te vinden. Dát vond ik interessant.

Die zoektocht van Jack en hoe hij zichzelf losbrak om zichzelf te ontdekken vond ik fascinerend en het meest interessante aan het boek. En dat is fijn, want niet alle plotlijnen interesseerde me evenveel. Gelukkig had het boek voldoende punten die me bleven boeien, want ik heb op een punt gestaan het boek aan de kant te leggen.

Het voordeel is natuurlijk wel dat er zo voor een breed publiek interessante elementen in Het duizend eilanden experiment zitten! Dus ben je op zoek naar een gedegen sciencefiction van Nederlandse bodem, overweeg dit boek dan zeker.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.