Hekserij blijft voor mij altijd een onderdeel van mijn leven, al ben ik er niet heel actief mee bezig en zie je me niet elke maand in het bos staan met een toverketel en toverstok in de hand. Toch blijf ik er graag kennis over vergaren en dit deel ik ook heel graag met jullie. Vandaar dat we de kleine traditie van ‘heksentool posts’ gaan vervolgen! En vandaag gaan we het hebben over een superkenmerkend heksensymbool: de bezem!
Dat de traditie van heksen op bezemstelen blijft voortleven kunnen we al zien aan de Harry Potter serie, waar tovenaars met een bezemsteel onder hun kont over het Zwerkbal veld racen. Tja, de bezem is nu eenmaal de beste manier voor de heks om zich te verplaatsen, zo dacht men vroeger. Heksen werden er van beschuldigd ’s nachts door de lucht te vliegen op hun bezemsteel. Nou, dat zou me toch een luxe zijn, nooit meer file!
Allemaal leuk en aardig, maar in de hekserij op zich staat de bezem symbool voor iets heel anders. Natuurlijk is het ook gewoon een mooi ding (zo’n traditionele) om bij de deur te zetten, maar dat gebeurd niet zomaar kan ik je vertellen!
En heksenbezem bij de deur is bedoeld om kwade geesten of andere kwaadwillende wezens buiten het huis te houden. Een bezem wordt namelijk vooral gebruik om dingen schoon te vegen, dus waarom dan ook niet het symbolisch? Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van dit schoonvegen tijdens rituelen in bijvoorbeeld de magische cirkel.
Maar, naast dit schoonvegen is er nog een belangrijk symbool wat gelinkt wordt aan de bezem. Het is namelijk een symbool van vruchtbaarheid en het symbool dat daarbij hoort is de fallus. Jazeker.. Men ziet de bezem als een groot mannelijk geslachtsdeel. Toen ik dat voor het eerst hoorde had ik zoiets van he? Maar toen er werd uitgelegd dat het niet alleen het mannelijke symboliseerd maar ook het vrouwelijke, snapte ik het wat beter. De takken, die vaak van de berk zijn gemaakt en gebonden met wilgentenen, staan voor het vrouwelijke. De wilg is namelijk een boom die gekoppeld wordt aan het element water en dat is vrouwelijk. Ook de berk is vrouwelijk en staat voor reinigen (want de stromende sappen zijn zeer reinigend).
De stok of staf, van essenhout, is een vuur symbool wat staat voor het mannelijke en dit wordt dan ook meteen de steel van de bezem. De Es staat voor gezondheid, bescherming en voorspoed en is vrij buigzaam. Het groeit echter kaarsrecht en is daarom praktisch gezien een slimme keuze. Over elk stukje van de bezem is dus nagedacht en dit maakt het een zeer krachtige ‘heksentool’ die de samenkomst van mannelijk en vrouwelijk symboliseerd.
Steek het één in het andere (ja, dit klinkt banaal) en je hebt een bezem die staat voor vruchtbaarheid.
Daarnaast werd een bezem bereden en tijdens verschillende jaarfeesten werd er over bezems heengesprongen om de Goden aan te geven hoe hoog het graan moest komen; weer een verzoek tot vruchtbaarheid dus.
Traditioneel gezien zegt men dat je elk jaar met Beltane een nieuwe bezem moet maken en de oude met het vuur moet verbranden. Echter lijkt me dat wel lastig, want de berk moet je verzamelen in de winter als het sap niet stroomt (anders bloedt de boom dood!).
Bij Britse huwelijken was het ook een gewoonte om over een bezem het huis in te springen om zo een vruchtbaar huwelijk af te dwingen. Bij een scheiding moesten ze achteruit naar buiten springen. Lijkt me vooral hilarisch om te bekijken want ik denk dat er vele mensen met hun kon in de modder zullen zijn belandt.
De bezem is een bijzonder ding en ik moet nu meteen terugdenken aan de ‘heksenbezem’ die wij vroeger hadden. Mama kocht hem omdat ze hem mooi vond, maar ik vond het heerlijk om dat ding af en toe te pakken en de stoep te vegen. Waarom? Geen idee, ik dacht er nooit bij na… Misschien wilde ik onbewust het ‘kwaad’ wel buitenhoude…
Leuke post en interessant!
Ik ben ook al jaren geinteresseerd in al die heksentools en weetjes 🙂
Wat leuk! 🙂
Wat een leuke post. Ik heb me onlangs ook heel erg verdiept in informatie over heksen voor een verhaal waar ik aan werk.
Leuk! Ik ben benieuwd!
[…] Maar, naast dit schoonvegen is er nog een belangrijk symbool wat gelinkt wordt aan de bezem. Het is namelijk een symbool van vruchtbaarheid en het symbool dat daarbij hoort is de fallus. Jazeker.. Men ziet de bezem als een groot mannelijk geslachtsdeel. Toen ik dat voor het eerst hoorde had ik zoiets van he? Maar toen er werd uitgelegd dat het niet alleen het mannelijke symboliseerd maar ook het vrouwelijke, snapte ik het wat beter. De takken, die vaak van de berk zijn gemaakt en gebonden met wilgentenen, staan voor het vrouwelijke. De wilg is namelijk een boom die gekoppeld wordt aan het element water en dat is vrouwelijk. Ook de berk is vrouwelijk en staat voor reinigen (want de stromende sappen zijn zeer reinigend). De stok of staf, van essenhout, is een vuur symbool wat staat voor het mannelijke en dit wordt dan ook meteen de steel van de bezem. De Es staat voor gezondheid, bescherming en voorspoed en is vrij buigzaam. Het groeit echter kaarsrecht en is daarom praktisch gezien een slimme keuze. Over elk stukje van de bezem is dus nagedacht en dit maakt het een zeer krachtige ‘heksentool’ die de samenkomst van mannelijk en vrouwelijk symboliseerd. Bron: Zon en Maan […]
De bezem wordt ook gebruikt in het boeddhisme” om alle negatieve invloeden té verdrijven uit huis..!
emmy was een meisje wát woonde op een boot aan de katten burgerkade te @mst*rd@m ben jij dat emmy..? speelde vroeger met vriend jan,en heb toen een keer de binnenkant ván de watertank op de boot schoon gemaakt,omdat grote jan niet door het luik van de watertank kon.