Het is al weer een hele tijd geleden dat ik heb geschreven over een van de heksenjaarfeesten waartoe Samhain (Halloween) ook behoort. Omdat er altijd nog gedacht wordt dat Halloween een feest is bedacht door de Amerikanen, heb ik besloten er maar weer eens een blogje aan te wijden. Halloween is namelijk geen Amerikaans feest, maar heeft de oorsprong in de Keltische en Germaanse traditie!
Halloween (All Hallow’s Eve) is de avond voor Allerheiligen, een traditie die zich uiteindelijk ook geworteld heeft in het christendom. Maar het verkleden, de pompoenen en het griezelen komt allemaal voort uit het traditionele feest van Samhain (So’wien). Dit werd vroeger als een belangrijk feest gezien bij de Kelten en de Germanen, maar ook nu nog vieren duizenden Paganisten en Heidenen die oude tradities.
Vroeger werd Samhain gezien als de afsluiting van het jaar. De oogst was binnen en het land maakt zich klaar om in ‘slaap’ te gaan voor de winter. Door die wisseling spreekt men er van dat de sluier tussen deze wereld en die van de overledenen (maar ook van de Fae en andere mythische wezens!) het dunst is. Het is dus een dag waarbij je je overleden voorouders vereerd en even stil staat bij de cirkel van het leven. Traditioneel zijn alle grote Keltische feesten Zonnefeesten waarin men vereerd dat de God (de zon) sterft en dus naar de andere zijde vertrekt. Ook in Mexico wordt er rond deze tijd van het jaar aandacht besteed aan de Doden. Het is dus niet dat het alleen maar uit west Europa komt.
Omdat er op Samhain dus zo’n dunne sluier is, wilden men zich vroeger beschermen tegen eventueel kwade geesten. Om die kwade wezens af te schrikken, verkleedden ze zichzelf in enge kostuums. Daar komt dus het griezelen vandaan!
En ook de (uitgeholde) pompoen komt uit legenden van onze westerburen. Deze Jack-‘o’-lantern heeft twee oorsprongen: de Will-‘o’-the-wisp (spooklichtjes die mensen van het pad doen dwalen) en de legende van Jack, die een ervaring had met Satan. Ook werden die knollen of pompoenen met lichtjes erin gebruikt om de Fae uit de buurt van het huis te houden. Want wisselkinderen, die wil je natuurlijk niet!
Ook de kleuren van Halloween kennen hun oorsprong vanuit oude tradities. Zwart is natuurlijk de kleur van rouw de de dood, oranje zijn de pompoenen (en de zon!) en paars is de kleur van spiritualiteit. Je weet wel, het contact met de Gene Zijde.
Kortom: Halloween is meer dan alleen griezelen.. Al is dat natuurlijk wel heel erg leuk. Zelf sta ik graag stil bij de oorspronkelijke tradities. En mijn eigen traditie? Het bakken van Halloween Koekjes natuurlijk 😉
Happy Samhain!
Willen jullie vaker stukjes lezen over dit soort tradities? Of hoe ik er mee om ga?
Het blijft ontzettend interessant vind ik, zien waar dit soort feesten en tradities vandaan komen.
Ja dat vind ik ook!
Ik ben wel blij dat Halloween in Nederland niet zo gevierd wordt als in Amerika. Als mensen zelf iets organiseren is dat natuurlijk wel leuk!
En voor verkleden heb je carnaval in bepaalde delen van het land, en voor langs-de-deuren-gaan-voor-snoep heb je Sint Maarten in bepaalde delen van het land 🙂
Happy Halloween / Samhain!
Leuk en interessant om te lezen.
Ik vind het altijd erg interessant om over jaarfeesten te lezen, wat de oorsprong is en hoe ze door de jaren zijn veranderd, of juist niet.
Leuk om te horen! Ik vind het zelf ook machtig interessant, vandaar dat ik Samhain een mooi moment vond om er weer eens over te beginnen.
Toevallig heb ik in mijn lessen zo’n zelfde tekst gebruikt voor lezen gisteren. Ook dus met de uitleg, waar het vandaan komt. Ik vind dat altijd enorm interessant! Zo boeiend ook hoe mensen vroeger dachten, hoe ze met dingen omgingen.
Wat goed zeg, dat je de leerlingen op zo’n manier toch kennis laat maken met de oorspronkelijke tradities!
[…] Happy Halloween (eh.. Samhain) […]