Grijs is een tussenkleur. Niet wit en niet zwart. Alles tussen wit en zwart is een grijstint. Het wordt gezien als een grauwe of ziekelijke kleur. Mensen houden over het algemeen niet van deze kleur. Want het is als verwassen zwarte kleding.. gewoon.. niet helemaal goed of zoals het hoort. Maar dat slaat eigenlijk helemaal nergens op vind ik. Grijs is juist een heel bijzondere kleur die heel erg veel lagen kan bevatten.
Sommige mensen zien de wereld heel zwart of wit. Het is goed of het is fout. Maar voor mij klopt dat niet helemaal. Niet alles is perfect goed of helemaal fout. Het valt onder het grijze gebied. Als je aan deze kleur denkt, denk je juist meer aan de gevolgen die daden kunnen hebben. Zie je dat iets niet meteen helemaal slecht of helemaal goed is. Handelen vanuit grijs laat je nadenken. Want ook daden bestaan uit verschillende lagen en verschillende drijfredenen. En ja, je kan zeggen dat die mensen niet volgens een principe handelen, maar wat vind je dan van de gedachte dat wat voor de een goed is, voor de ander slecht is? Toont dat dan niet aan dat alles dan juist grijs is? Juist nadenken vind ik een goed principe.
Ik kan hier nog wel uren over door babbelen, maar er zijn meer dingen die bij grijs passen. Wij in Nederland hebben heel vaak een grijze lucht en goh, wat klagen we dan. Maar dat is iets wat juist bij Nederland hoort. Grijs. Zoals groen bij Ierland.
Juist omdat wij zo veel van deze kleur zien, kunnen we de verschillende grijstinten goed onderscheiden. Daarom waren de vroegere Meesterschilders uit de Nederland ook zo goed in het maken van luchten en landschappen. Wij kaaskoppen lijken de grijstinten van nature te kennen. Waar sommige mensen zullen zeggen; dat is grijs! Zeggen Nederlanders sneller: dat is grijs met een beetje blauw. Misschien moeten we die gedachten ook meenemen naar het idee wat mensen over deze kleur hebben. Het hoeft namelijk niet altijd een mengsel van zwart en wit te zijn, zij kan allerlei kleur scharkeren bevatten.
Misschien moeten we de wereld dan ook niet zo zwart/wit zien. Maar grijs, met kleurtjes als het kan.
Mooi stukje meis! In de fotografie wordt voor een goede belichting ook middengrijs gemeten. Hierdoor krijg je een foto die niet te donker en ook niet te licht is maar precies het midden houd en dus alles laat zien. (mits het contrast niet te groot is natuurlijk). Vandaar ook dat er naar alle kanten van iets gekeken moet worden om een juist beeld te krijgen. De waarheid zit in het midden (middengrijs dus)en is bijna altijd wel met een kleurtje 😉