Hallootjes! Het is weer dinsdag en dus weer tijd voor een nieuwe discussiedag! Vandaag is alweer de tiende editie en ik ben zo blij om te lezen dat jullie het leuk vinden! Mocht je nog een toffe stelling weten, laat deze dan vooral achter in de reacties; daar heb ik namelijk heel veel aan! Voor we het vandaag gaan hebben over sexy new adults, wil ik eerst even terugblikken naar de vorige editie.
De vorige discussie ging over leeftijd. De stelling was: als je boven de 25 jaar bent, ben je echt te oud voor young adult. Wat was het fijn om te zien dat vrijwel niemand dat ook vond!
‘Officieel’ is een young adult boek (D-boek in de bibliotheek) een boek voor jongeren vanaf 14, 15 of zelfs 16 jaar. Deze boeken zijn geschreven met de doelgroep in het oog; de hoofdpersonages zijn dan ook vaak tieners en maken typische tienerdingen door, zoals het krijgen van een eerste relatie, de eerste keer seks, het redden van de wereld (niet dat elke tiener dit doet, maar in het denkbeeld van tieners hoort bij de “ik ben speciaal”-gedachte). Omdat je als 25 jarige in een iets andere leeftijdssituatie komt (meer passend bij new adult), is er ook een ongeschreven eindjaar aan gehangen. Dit betekent echter niet dat young adult niet door oudere lezers leuk gevonden mag worden. Een leeftijdslabel is immers een 1. indicatie en 2. niets vasts. Young Adult heeft in mijn ogen geen bovengrens, de ondergrens is belangrijker.
Waarom ik die ondergrens belangrijker vind? Een jonge lezer kan misschien heel goed lezen, maar is emotioneel gezien misschien nog niet klaar voor de vaak gewelddadigere en seksuele young adults.
Ik kan natuurlijk nog een heel verhaal houden, maar voor mij is de stelling onzin. Ik ben zelf nu 27 en ik geniet nog steeds ontzettend van young adult boeken. Nu kaarte Rosanne wel iets interessants aan, namelijk dat zij YA minder interessant begint te vinden omdat zo veel boeken op elkaar lijken. En dat is natuurlijk ook wel zo. Er zijn nu zo ontzettend veel young adult boeken – ook boeken die door uitgevers perse in de young adult hoek gepropt worden om mee te liften – waardoor er soms een overschot lijkt te ontstaan. Aan de ene kant is het fijn dat wanneer je een boek hebt gelezen wat je tof vond, er meteen wel meer aanraders zijn die er enigszins op lijken, aan de andere kant is een label als ‘de nieuwe hunger games’ gevaarlijk in verband met verwachtingen. Als iets populair is, dan worden er natuurlijk altijd wel look-a-likes op de markt gebracht, want iets wat geld oplevert is toppie. Daarom snel ik het wel wanneer men op een gegeven moment afhaakt en op zoek gaat naar iets anders. Iets met personages die in dezelfde leeftijdsfase zitten als jijzelf. Vooral bij contemporary kan ik me dat erg voorstellen. Ik denk dat je bij het fantastische genre minder tegen ’te jonge hoofdpersonen’ aanloopt, omdat ze niet naar de middelbare school gaan e.d.
Iedereen mag zelf bepalen wat hij of zij graag leest… En als jij tot aan je 80e young adult wil lezen; DOEN!
Op naar de nieuwe stelling. Eentje die gaat over het nog vrij opkomende genre New Adult. Zelf denk ik dat dit genre op een ongelukkige manier in de markt is gezet en ik ben erg benieuwd hoe jullie daar over denken. Meer weten over new adult? Lees dan deze blogpost even door.
De stelling van deze week is:
New Adult draait alleen maar om seks
Zijn jullie het daarmee eens? Of zijn er soms andere verhaalelementen of kenmerken die juist belangrijker zijn? Laat je gedachten achter bij de reacties!
Oneens. (Doh.) Het betreft oudere personages en dan hoort dat er nou eenmaal bij. Het probleem is een beetje dat veel uitgeverijen de verwarring in de hand werken door erotische romans aan te prijzen als New Adult (want: lekker voor de verkoop).
Helemaal eens met Lisa! Bij New Adult denk ik niet aan seks maar aan oudere personages en tja…. die hebben vaak wel meer seks haha!
Ja, ik ben het daar mee eens. Nou is mijn enige ervaring met dit genre wel gebaseerd op het boek ”Onvoorwaardelijk” van Colleen Hoover en dat vond ik helemaal niks. De seks was veel te veel en gedetailleerd naar mijn zin, in bijna ieder hoofdstuk zaten wel seksscènes van een paar bladzijden. Op een gegeven moment was ik er echt helemaal klaar mee. Dit boek gaf ik hierdoor ook maar 2 sterren, het verhaal werd wat mij betreft een beetje ondergesneeuwd door al deze seks. Nu ben ik dus een beetje huiverig om een nieuw boek in dit genre op te pakken, want ik ben een beetje bang voor zo’n zelfde ervaring. Nou valt Hof van mist en woede ook eigenlijk al een beetje onder dit genre, maar daar kwam ik wel heel erg goed door. Ik associeer new adult inderdaad met seks seks seks en nog meer seks.
Hoi Laurie, dan moet je Circus Cesaria van Sanne Hillemans lezen. Dat is een New Adult zonder seks. Echt! 😉
En ik wil zelf dit jaar ook een New Adult publiceren waar (bijna) geen seks in voorkomt.
Als je echt geen seks wil lezen, is dat meteen het enige boek binnen het genre en precies waarom Sanne het geloof ik ook heeft gehergroepeerd onder Roman. Overigens ben ik het totaal niet eens met het feit dat Onvoorwaardelijk om seks draait. Al heb ik hem wel in het Engels gelezen. Colleens NA’s hebben altijd een veel diepere betekenis, maar ieder zijn mening daarover. Dat is een kwestie van smaak. Ik ben het overigens niet met de stelling eens, alleen met het feit dat het erin zit, omdat idd de personages op die leeftijd zitten waar het gewoon bij hoort.
Helemaal oneens met de stelling!
Ik heb Circus Cesaria inderdaad geschaard onder de noemer roman. Hij voldoet aan alle “criteria” voor een NA (levensfase, problematiek, plot) behalve de seks, simpelweg omdat het niet nodig was voor het verhaal.
Het volgende boek dat ik uit wil geven is wel een NA in elke betekenis van de afkorting.
In die boeken draait het niet om seks, maar is het een manier om de relatie tussen twee mensen te laten zien. In sommige verhalen is het nodig om daar stappen in te zetten of om dingen te laten zien die je niet ziet in dialoog.
Maar ik ben het er ook mee eens dat in veel NA boeken meer seks zit dan nodig is.
Jammer dat dit je eerste (nare) ervaring is geweest met NA en met Colleen Hoover. Als je haar boeken als Misschien Ooit/Sterrenhemel/Oprecht leest dan zal dat een hele andere ervaring zijn. 🙂
Er zit inderdaad meer sex in NA.. Ik denk dat sommige mensen dat inderdaad op kunnen gaan vatten als “alweer” sex.. Ik heb al aardig wat NA gelezen ondertussen, niet allemaal even tof.. maar sommige stonden inderdaad aardig vol met sex, sex, sex.. Bij de meeste verhalen merk ik wel dat er een diepere laag in de boeken zit. Een mooi verhaal dat je eerder meemaakt als je iets ouder bent.. iets meer levenservaring hebt.. en dan horen dingen als sex er ook bij.. al is het natuurlijk ook een kwestie van smaak. Ik zeg dus nee! Het draait niet alleen maar om sex.
Ik heb een paar NA boeken gelezen. Inderdaad, veel sex en weinig verhaal, vond ik dan. Misschien net de verkeerde gekozen. Ik hou van fantasy en dat zie ik nog te weinig in NA. Waar ik als schrijver tegenaan loop is, dat ik bepaalde onderwerpen wil aankaarten, bijvoorbeeld uitbuiting van vrouwen, die niet geschikt zijn voor een YA verhaal ivm geweld of expliciete scenes. Wat ik dus graag zou willen zien verschijnen, en misschien is dat mijn eigen behoefte, zijn YA verhalen met zwaardere onderwerpen of die een stap verder gaan en dan bedoel ik niet alleen sex, maar onderwerpen die je niet snel ziet in een YA. Je kunt niet alles schrijven in een YA, je moet rekening houden met de lezers, dus zou ik de stap naar die vrijheid liever NA noemen. Dus meer volwassen YA verhalen. Maar dan is weer de vraag, is dat een NA of gewoon een roman, in mijn geval fantasy roman of dark romance. Ik vind het erg moeilijk. Ik kan nu mijn roman niet bestempelen als NA, omdat het niet voldoet aan de standaard NA die er nu is en er lezers dan teleurgesteld raken als ze een boek lezen dat niet aan die volwachtingen voldoet. Ik bereik dan dus niet mijn doelgroep. Daarom hoop ik dat er meer NA komen die inderdaad een verlengstuk zijn van de YA, maar die niet schuwen om bepaalde scenes te schrijven of onderwerpen aan te kaarten, een goed verhaal bevatten en ja, ook sex, maar niet alleen sex.
Throne of Glass en ACOTAR serie 😀 Zeker TOG vanaf boek 4 ongeveer valt wel onder NA.
Waar YA ‘last heeft’ van Twilight, heeft NA ‘last van’ Fifty Shades – qua marketing, qua naam voor het genre. Het is erg jammer dat boeken in een hokje worden geplaatst omdat uitgeverijen en marketingmensen een toonaangevend boek proberen na te doen… want dat verkoopt.
Mijn boeken zijn technisch NA, maar ik durf ze niet heel erg zo te marketen want er hangt inderdaad het sex stigma aan. En da’s wel jammer, want 1) ik heb mijn boeken zo geschreven omdat ik ze zo graag lees, en 2) het boek gaat over macht en verantwoordelijkheid en terrorisme en explosies en is super spannend. Het gaat niet over seks. Ze hébben alleen seks. Soms. :’)
Ik vind het persoonlijk wel prettig als ‘je eerste vriendje’ of ‘de eerste keer seks’ qua stadium al gepasseerd is en de personages in de twintig zijn en dus andere dingen hebben om zich over druk te maken (op jezelf wonen, verantwoordelijkheid nemen voor je daden, je leven opbouwen). En zelfs als je 18+ bent kun je de wereld redden. 😉
” Een jonge lezer kan misschien heel goed lezen, maar is emotioneel gezien misschien nog niet klaar voor de vaak gewelddadigere en seksuele young adults. ”
Ik vind het echt heel erg jammer dat dergelijke weinig genuanceerde uitspraken gedaan worden in dit verband, dat op die manier zo goed als alle Young Adult auteurs over dezelfde kam geschoren worden en dat hun boeken zonder enig voorbehoud met seks en geweld geassocieerd worden. Zelf heb ik twee Young Adult romans uit de boekenserie ‘Hybrid’ gelezen en een kleine uitzondering niet te na gesproken, ben ik nergens gestuit op scènes van overdadig geweld of seks waaraan de auteur zich zou te buiten gegaan zijn. De schrijfster gaat er zelfs prat op boeken geschreven te hebben waarin deze ingrediënten uitblinken door hun afwezigheid, en zo hoort het ook. Een naar mijn bescheiden mening spannende intrigerende YA roman schrijven kan ook zonder platte, vulgaire en triviale verhaalelementen expliciet aan bod te laten komen. Pure fantasie en verbeeldingskracht zijn in dit genre op zich al meer dan toereikend. Dat verdient pas een pluim !
Klopt dat er ook veel YA boeken zijn die deze thema’s minder hebben, maar over het algemeen zijn YA boeken geweldadiger en wat seksueler dan een jeugdboek (wat ik bedoel met de ondergrens).
Je blijft Hybrid aanhalen, wat prima is, maar deze boeken missen in mijn ogen een paas essentiele elementen om het voor jongeren écht aantrekkelijk te maken. Er mist een vertaalslag naar de belevingswereld van jongeren, wat toch wel een vereiste is (voor mij) om een young adult succesvol te maken. Heb je veel young adults gelezen, Luc?
Niet echt veel nee, maar als volwassen lezer was het een aangename verrassing om tot de vaststelling te komen dat zelfs iemand met een leeftijd (ver) boven ‘de bovengrens’ (die er in feite niet is) in de ban kan geraken van Young Adult romans. Dat kan concreet in dit geval wellicht voor een stuk verklaard worden door de actualiteit en de universaliteit van de prachtige en waardevolle boodschappen die er imho in verwerkt zitten. Deze spraken mij heel erg aan en gelden binnen en voor elke leeftijdscategorie. Verder heb ik ook wel de boeken van de ‘Eiland’ serie van Sandra J. Paul en ‘Voorlopers’ van Mirjam Hildebrandt gelezen.
Ik kan hier niet echt over mee praten, omdat ik misschien maar twee NA’s heb gelezen. Wel wil ik even kwijt dat ik bij NA meteen aan seks denk. Misschien dat dat een marketingdingetje is?
De NA-boeken die ik heb gelezen lijken dat wel meer te hebben dan ik zelf prettig vind, en negen van de tien keer leken ze in mijn beleving alleen om seks te draaien. Maar dat is mijn beleving, en het kan ook nog eens heel erg goed zijn dat ik daarbij net de (voor mij) ‘verkeerde’ boeken te pakken had. Iemand anders leest waarschijnlijk anders, en misschien wel met meer focus op de andere dingen in het boek.
Ik lees echt amper NA, omdat YA mij toch meer intresseert. Maar NA draait echt niet alleen om seks. Oké, zover ik weet word het liefdesaspect wel uitgebreider dan in YA, maar ik vond het niet ontzettend extreem, ik houd wel van romantiek in boeken!
Ik heb al aardig wat NA gelezen en ja de karakters hebben seks, maar daar draaien de verhalen echt niet om.
In mijn beleving was New Adult eigenlijk de benaming voor de YA’s met oudere hoofdpersonen en dus ook iets andere thema’s. Of in elk geval, ik dacht altijd dat het zo bedoeld was. Je hebt YA’s, waar de hoofdpersonen naar de middelbare gaan. En dan krijg je NA’s, waar ze naar de universiteit, hoge school of eerste baan gaan. Voor mij is het ook logisch dat je voor die categorie geen fades to black meer doet, wat ik in YA’s vaak nog wel een goed idee vind. Ik zou dus zelf bijvoorbeeld Sarah J. Maas in de NA willen stoppen.
Maar, ik krijg het idee dat de manier waarop NA op dit moment in de markt wordt gezet anders ligt. Op dit moment lijken het echt erotische romans te zijn. Verhalen die erop gericht zijn om er maar veel seks in te kunnen stoppen. Als een boek als NA gemarket wordt, sla ik hem daarom op dit moment gewoon over, omdat ik dan eigenlijk al weet dat er voor mijn smaak gewoon te veel seks in zit.
Ik hou niet zo van seks for the sake of seks. Ik kan Sarah J. Maas heel goed hebben. Zij weet, naar mijn beleving, ook goed wanneer ze het wel opschrijft en wanneer niet en meestal hebben die scenes een functie voor de karakters en hun ontwikkeling. Als het uitschrijven van de scene iets toevoegt aan het verhaal, dan ben ik er ook zeker voor.
Maar ik heb ook wel boeken gelezen (de middernacht serie bijvoorbeeld), waar de scenes eigenlijk weinig toevoegen en je niks mist als je ze overslaat. En dat vind ik persoonlijk dan weer minder boeiend.
Ik heb dus wel het idee dat NA gemarket wordt alsof het alleen om seks draait (en in sommige boeken is dat ook zeker zo), maar ik denk dat als we NA bekijken zoals ik denk/hoop dat het bedoeld is, dat het wel meevalt.
De boeken van Sarah kan ik inderdaad ook prima hebben, de Hof van serie is een van mijn favorieten van het afgelopen jaar. Ben nu bezig in de glazen troon serie. Daar valt het inderdaad echt prima mee. Voor de rest ben ik het helemaal eens met je punt, om die reden sla ik een boek uit dat genre ook liever over.
Ik schrijf zelf New Adult en vind niet dat het om seks draait. Wat ik inderdaad al veel lees is dat veel erotische romans ook onder het genre gegooid worden voor marketing en dit is heel jammer. Ook fifty shades vind ikzelf helemaal niet onder NA vallen, maar gewoon onder een erotische roman. Helaas is dit boek wel waar de meeste mensen naar wijzen als je over NA spreekt.
In mijn eigen boeken zit wel seks, want het hoort bij mijn personages en ook wel bij het genre, maar het overheerst naar mijn idee niet waar mijn verhalen over gaan. En dat is toch echt, zichzelf ontdekken en wat de karakters willen met hun leven. Dat is volgens mij ook waar het bij New Adult voornamelijk om draait.
Ik ben het eens met Marielle, er is een groot verschil tussen New Adult en een erotische roman. Maar het is soms heel lastig om die grens te trekken. Zelf ben ik ook schrijver, en mijn boek neigt eerder naar een erotische roman. Ik schrijf expliciete sexscènes, maar mijn lezer weten perfect waar ze zich aan kunnen verwachten. Ik vind dat laatste vooral het belangrijkste, zolang de lezer weet waar hij aan begint, moet seks kunnen 🙂