Aantal pagina's: 341
ISBN: 9789044821536
Uitgave: Hardcover
Goodreads
Cassandra (Cassie) is opgegroeid in Leiden, maar haar moeder wil per se verhuizen naar een dorp in Oost-Nederland. Waarom weet Cassie niet. Cassie voelt er zich in elk geval niet thuis. Ze heeft een baantje bij de vreselijke supermarktbaas Stroe. Met het geld dat ze daar verdient, kan ze af en toe wegvluchten naar de stad. Op een broeierige zaterdag fietst Cassie naar huis. Er is onweer op komst. Ze wordt onderweg aangerand door vier jongens, onder wie Edwin de Backer, de zoon van de machtigste man in het dorp. Om aan hen te ontkomen klimt ze over het hek van de Borgerhof, waar een zonderlinge vrouw woont. Een heks, zeggen sommigen, een veroordeelde crimineel, zeggen anderen. Cassie valt bij de klimpartij en de zonderlinge vrouw, Coba, rijdt haar met de kruiwagen naar het grote, wat vervallen huis om haar te verzorgen. Moet ze aangifte doen van de aanranding? Zal ze Coba bedanken en haar opnieuw ontmoeten? De zaterdag van het onweer zal haar leven ingrijpen veranderen.
Eerlijk is eerlijk, toen ik de cover van De zaterdag van het onweer zag, was ik eigenlijk meteen verkocht. Stiekem was ik een beetje trots, dat een oorspronkelijk Nederlands boek zo’n sterke cover heeft gekregen. De typografie is mooi. Speels en modern en wordt afgemaakt door een ware bliksemschicht. Het model, dat gelukkig geen gezicht toont, laat zien wie Cassie is, en de kleuren zijn erg lekker opgezet. Het oranje is lekker fel en de achtergrondwolken. Wauw. Mooi. Ik als vormgever ben blij.
Dan op naar het verhaal. Ik ben meteen al blij als ik lees dat het zich gewoon in Nederland afspeelt, voornamelijk in een klein dorpje in het oosten van het land. Het dorpse gevoel ‘ons kent ons’ is goed voelbaar en heel realistisch opgezet. Ik kreeg meteen een goed beeld van alle locaties, zoals de supermarkt en het huis van Coba.
De personages vond ik leuk, al ben ik ondertussen een beetje klaar met de naam Cassie voor een hoofdpersoon. Er zijn zo veel Cassie’s, Callie’s en Cloe’s dat ik er een beetje klaar mee ben. Ik vind het ook niet echt een mooie naam. Toch was het een fijn personage dat duidelijk de onzekerheid, maar ook de dwarsheid van tieners weerspiegeld. Ze laat zowel haar goede als haar slechte kanten zien en maakt een goede ontwikkeling door in het verhaal. Maar echt het allerbest neergezet vind ik de moeder van Cassie, Monique, die borderline heeft. Ik doe momenteel onderzoek naar borderline voor school en ik vind het zo levensecht hoe Martine die vrouw heeft neergezet. Dat vind ik erg knap en het geeft het verhaal zeker een diepere laag.
Hoewel de uitkomst uiteindelijk best wel voorspelbaar is, komen alle touwtjes uiteindelijk netjes bij elkaar. De zaterdag van het onweer zit goed in elkaar en leest ontzettend lekker weg. Er zitten geen stukken in die overbodig zijn, maar het is niet te bondig beschreven zodat je geen feeling krijgt met het verhaal. Het is niet zo dat ik emotioneel werd van het verhaal, maar toch heb ik er erg van genoten. Het was een mooi boek dat veel mensen aan zal spreken. Zeker doordat het zich gewoon in Nederland afspeelt, is het ontzettend toegankelijk en herkenbaar.
Ik wil Clavis bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
Ben erg benieuwd naar dit boek. Wat ik erg leuk vind, is dat het boek van Nederlandse bodem is. De meeste Young-adults zijn toch wel vertaald..
Ja inderdaad… Ik vind dat juist extra leuk, omdat het herkenbaar is.
De cover van dit boek vind ik ook heel gaaf! Zorgt ervoor dat ik direct nieuwsgierig word naar het boek.
Dat had ik ook heel sterk!