Serie: Duistere talenten #1
Uitgever: Boekerij | Juni 2022
Genres: Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 606
ISBN: 9789022595299
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
In Victoriaans Londen worden Alice Quicke en twee kinderen met mysterieuze krachten opgejaagd door een angstaanjagende vijand
J.M. Miro
Deel 1 van de Duistere talenten-serie – limited edition met exclusief omslagontwerp, bedrukt boekblok, geïllustreerde schutbladen en leeslintEngeland, 1882. Op de huid van de zestienjarige Charlie Ovid is geen litteken te bekennen, ondanks zijn traumatische jeugd in Mississippi. Zijn lichaam geneest zichzelf razendsnel, of hij dat nu wil of niet. Marlowe, die te vondeling is gelegd in een goederenwagon, stoot een sinister blauw licht uit. Hij kan ervoor kiezen mensen te helen of te verwonden. Wanneer detective Alice Quicke de opdracht krijgt om deze twee kinderen in veiligheid te brengen, uit naam van het instituut waarvoor ze werkt, beginnen ze alle drie aan een ongelofelijk avontuur waarbij ze het rijk van de levenden en de doden ontdekken.
Eenmaal op reis stuit het drietal op een dreiging: Jacob Marber, een man gemaakt van rook, die de kinderen koste wat het kost in handen wil krijgen voor zijn eigen sinistere doeleinden. Er volgt een klopjacht vol wonder en verraad, via de gasverlichte straten van Londen en het Meiji-tijdperk in Tokio, die eindigt bij het instituut Cairndale, een naargeestig landgoed buiten Edinburgh. Hier voegen Charlie en Marlowe zich bij andere kinderen met bijzondere gaven. Daar dreigt het rijk van de doden samen te smelten met dat van de levenden en al snel blijkt dat Jacob hen ook hier kan bereiken.
Zonder de hulp van Alice is het aan Marlowe, Charlie en de andere kinderen om de geschiedenis van het instituut te ontrafelen, hun talenten te ontdekken en er eens en voor altijd achter te komen wat de aard is van het kwaad dat hen achtervolgt.
Best of Fantasy – een imprint van Boekerij – is lekker bezig met al die prachtige limited editions die ze maken. Zo kreeg ik bij verschijning De man van rook, een soort fantasymysterie. Veel minder Young Adult dan andere boeken in het fonds (de meesten zijn duidelijk een soort van overlap), maar ik wilde het natuurlijk graag proberen. Helaas liet de recensie wat op zich wachten in verband met de vakantie en de korte pauze die ik nam.
De man van rook speelt zich af in de Victoriaanse tijd en neemt je mee naar Engeland, Amerika, Japan, Schotland en meer. Het gaat over een aantal jongeren met bijzondere gaven, die om diezelfde gaven worden achtervolgt door volwassenen. De een heeft goede bedoelingen en wil de kinderen beschermen, terwijl anderen deze gaven juist als een gevaar zien. Want niet elke gave wordt ingezet voor het goede.
Wanneer je De man van rook vastpakt weet je al dat je met een omvangrijk verhaal te maken krijgt. Niet alleen is het een baksteen van een boek, het verhaal zelf is complex en gelaagd, vol verschillende personages en verhaallijnen. Hierdoor moet je echt je gedachten erbij houden, want het is geen luchtig verhaaltje voor het slapengaan. Het is sfeervol en luguber, waarin de grens tussen goed en kwaad constant wordt opgezocht.
Ik hou er zelf van wanneer een verhaal dit doet, omdat de maatschappij nogal de neiging heeft heel zwart/wit te denken. Toch duizelde het me soms nogal: al die personages, die allemaal onderweg waren. Hierdoor boeide niet alles me evenveel, terwijl er ook echt stukken waren waarin ik op het puntje van mijn stoel zat.
Ondanks dat de kinderen bepaalde gaven hebben, vond ik het meer mysterie dan fantasy, denk ik. Maar dat kwam vooral omdat de focus niet op die bijzondere eigenschappen lag. Het was een toevalligheid. Het ging veel meer om die onderliggende verhoudingen en het opgejaagd worden. En bepaalde scenes vond ik enorm sterk beschreven, waardoor ze me nog levendig zijn bijgebleven.
Wat ik heel knap vind is dat, ondanks dat het een dik boek is en ik dus niet alles even interessant vond, het nergens saai is. Het is vlot geschreven en de auteur weet de vaart er flink in te houden. Dat moet ook wel, met zo’n grote cast.
Durf jij een dik boek met een complex verhaal aan? Dan raad ik je aan De man van rook eens te proberen!
Geef een reactie