Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789022565797
Uitgave: Hardcover
Goodreads
Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog begint, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten – maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld?
Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King’s Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road.
Koop ‘De jongen die zijn vader zocht’ hier!
Na het lezen van Het Winterpaleis en Het Victoriaanse Huis twijfelde ik geen moment over welk boek ik in ieder geval zou meenemen bij het Boek Bloggers Event van uitgeverij Meulelhoff: de nieuwste van John Boyne, vers van de pers. De jongen die zijn vader zocht is een aangrijpend verhaal dat goed aansluit op het 100-jarige ‘jubileum’ van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
Het verhaal gaat over Alfie, wiens vader besluit zich als vrijwilliger te melden bij het leger. Na een tijdje houden de brieven op en verteld zijn moeder hem dat zijn papa op een geheime missie is… Om zijn moeder bij te staan begint Alfie op het station schoenen te poetsen, waar hij door een noodlottige windvlaag achter een groot geheim komt: zijn vader ligt in het ziekenhuis. Met Shell shock. Alfie is vastbesloten om zijn vader naar huis te brengen… Wat een bijzondere ontroerende reis wordt.
Wat ik zo knap vind aan dit boek is dat het zo ontroerend is, zo echt Je voelt de wanhoop van alle mensen zonder eten en het moeten knokken om alle touwtjes aan elkaar vast te kunnen knopen. Je voelt de wanhoop van alle vrouwen die hun mannen moeten uitzwaaien aan het front. Je voelt de bedroefde wanhoop van een kind dat geen idee heeft wat er met z’n vader is gebeurd is. Het idee dat ouders heftige gebeurtenissen voor hun kinderen verborgen houden is absoluut niet nieuw, maar in dit verhaal behoorlijk confronterend. Ook de keuze voor shell shock laat de lezen even slikken.. Wat een verschrikkingen zijn er toch in die oorlog gebeurd. We mogen blij zijn dat we al zo lang in vrede mogen leven.. Echt hoor.
Het feit dat De jongen die zijn vader zocht juist dit jaar uitkomt vind ik een goede bewustmaker voor het verleden. Ik heb erg genoten van het boek, al bedoel ik het niet zo dat ik er blij van werd. Meer geroerd.. Ik heb het met bewondering gelezen en ben er letterlijk doorheen gevlogen. John Boyne weet alles precies op de juiste manier te verwoorden: met genoeg details om alles voor je te zien, maar niet zo dat het langdradig wordt. Ook is het niet zo’n heel erg dik boek, waardoor ook de mensen die wel eens een historisch boek zouden willen proberen zich er sneller aan zouden kunnen wagen. Hiermee word je immers niet afgeschrikt door de dikte.
Al met al een krachtige roman over het leven van een kind tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Ik las de Engelse variant (met de prachtige titel: Stay where you are and then leave) als recensie-boek en ik vond het echt een heel mooi boek!
Als je meer van John Boyne wilt lezen raad ik je zeker ook Crippen of Next of Kin aan, die zijn niet in het Nederlands verschenen, maar wel echt heel erg goed!
Bedankt voor de tip!
Ik vind oorlogsboeken vaak bijzonder. Dit klinkt als een mooie.
Dit is zeker een mooie!
[…] Zon en Maan; **** […]
Klinkt goed! Ben erg benieuwd, bedankt voor de tip 🙂
Klinkt goed! Is het voor jongeren of voor volwassenen geschreven?
“Het victoriaanse huis” is tot nu toe het enige boek dat dit jaar van mij 5 sterren heeft gekregen
Ik vind het niet perse een boek geschreven voor jongeren, al zullen jongeren het wel goed kunnen volgen.
leuke recensie, maar Alfie werkt niet na de oorlog als schoenenpoetser hoor 😉 Dat doet hij tijdens de oorlog 🙂
Dat is er wat er destijds op internet stond.. 😉 De achterflap schrijf ik niet zelf.