De Hongerspelen

Geplaatst op 19 juni 2012 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De HongerspelenDe hongerspelen Serie: The Hunger Games #1
| oktober 2010
Aantal pagina's: 339
ISBN: 9789047515975
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot... Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena.

Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Afgelopen week heb ik het eerste boek van de Honger spelen trilogie geschreven door Suzanne Collins gelezen en de film gezien en ik vond beide behoorlijk goed van wat ik er eerst van verwachtte. Ik dacht dat dit het zoveelste SF-verhaal zou vertellen vol zoetsappige liefdesverhalen, maar eigenlijk is dit verhaal behoorlijk realistisch. Niet dat wat er gebeurd nu speelt, maar het zou zo maar een toekomst kunnen zijn.
Een ziekelijk toekomst waarbij de machthebbers hun volk laat vechten om te doden, omdat ze moeten, niks anders kunnen. Mensen het meest kwetsen door ze op hun meest gevoelige punt te pakken: hun kinderen!
Suzanne speelt uitermate goed in op emoties en wat het gevolg bepaalde dingen kunnen hebben. Ze geeft je een kijkje in het hoofd van de hoofdpersoon die moet omgaan met behoorlijk lastige situaties. Ze is een held, maar geen opschepper. Ze is goed in bepaalde dingen, maar ziet dit niet meteen van zichzelf. Dit maakt het een aantrekkelijke hoofdpersoon, omdat je gedurende het verhaal zelf ook moet omgaan met die situaties. Je gaat je afvragen wat jij zou doen in zo’n situatie. Best heftig.
Wat Suzanne slim doet is dat de personages geen andere keus hebben. Ze zijn gedoemd, maar gaan het toch aan, omdat dit de enige manier van overleven is. Natuurlijk weet je dat de hoofdpersoon het overleefd, maar je vraagt je wel af welke reacties het allemaal gaat opleveren en dat is juist zo interessant. Het is in de Hongerspelen een verhaal van macht. In hoeverre hebben andere macht over je en in hoeverre ben jij als alleen staand persoon in de mogelijkheid die macht om te buigen zodat het leefbaar is. Ik vind dat Suzanne dat heel goed in kaart zet.
Wat ik ook interessant vind is dat dit verhaal zich afspeelt in de toekomst maar dat je merkt dat dit een mythologische achtergrond heeft. Dan denk je misschien: daardoor is het niet meer origineel! Maar juist door de setting en het verdraaide mensbeeld in die toekomst maakt het wel een origineel verhaal wat juist heel toegankelijk is. Je beleefd het zelf alsof je een deelnemer bent en staat even kwetsbaar in het verhaal als de hoofdpersoon.
Tevens vind ik het een grote plus dat de film behoorlijk goed aansluit op het boek. Er zijn geen grote veranderingen aangebracht waardoor je je als kijker met voorkennis niet stoort aan dingen die anders zijn. Tevens is het als niet-lezer ook heel goed te volgen. Het is slechts dat je als lezer zijnde iets meer voorkennis hebt en daarmee iets dieper de personages kan induiken, maar dat is altijd het limiet wat film over zich heeft.
Al met al is het een behoorlijke aanrader om zowel film als boek eens te lezen of te bekijken. Het is een verhaal dat je aan het denken zet en dat zijn altijd de juweeltjes onder de verhalen.
four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.