Biebverhalen #1

Geplaatst op 15 januari 2017 door Emmy in Boeken / 19 Comments

Sinds april 2016 werk ik in de bibliotheek, waar ik voornamelijk boeken opruim. Alles wat er ingeleverd wordt, moet natuurlijk ook weer in de kast komen. En hoewel ik voornamelijk karretjes vooruit duw, maak ik toch heel wat grappige dingen mee. Want echt, de bibliotheek is zo saai nog niet! Het leek mij leuk om vandaag een paar anekdotes te delen van wat ik onder andere heb meegemaakt.

Het mysterie van de gestolen siroopflessen

Een van de dingen die ik als opruimer ook doe, is het netjes zetten van alle planken en het controleren of alle boeken wel echt op volgorde staan. Ik werkte er pas net, toen ik opeens een lege fles tegenkwam. Huh? En nog een. Later vonden we er nog een. Mensen, in koffiesiroop zit geen alcohol. Als je van 3 liter siroop een feestje probeert te bouwen, vrees ik dat je niet echt uit je plaat zou gaan. Boefjes.

Image result for harry potter library gif

Naast siroopflesjes vinden we soms ook andere flesjes; bier, limonade… Mensen toch!

Er zijn veel streekromans. Heel veel streekromans.

En ze worden ook nog eens veel geleend. Net als de doktersromannetjes. En meestal heeft een schrijver er ook nog eens 300 geschreven. Net als Nora Roberts, trouwens.

Iets met achternamen.

Achternamen… Het is me toch wat. Het is maar net hoe een boek in de catalogus is gezet. Zo staat Griet op de Beeck niet bij de ‘B’ maar bij de O. Helaas zijn we daar niet zo consistent in. Van de Berg staat bij de B. Een andere schrijver zou dan bij de V staan. Niet. Handig.

Maar ik kan er weinig aan veranderen. Het is heel Amerikaans om het tussenvoegsel van een achternaam mee te nemen… Wij doen een mix. Gekke bibliotheek.

Boek kwijt? Daar heb je dus de catalogus voor.. Daar staat precies bij waar een boek hoort te staan. Mevrouw Op de Beeck dus bij de roman, bij OPDE.

Ongemakkelijks. Soms.

Ik weet het; je mag iemand niet judgen om het boek wat ze uitzoeken. Maar soms.. Soms is het ongemakkelijk. Als een man je vraagt of je nog wat erotische verhalen weet. Eh… ‘Dan moet u naar de voetjes kijken, meneer.’

Image result for supernatural awkward gif

Ik weet niet uit mijn hoofd waar alles staat.

‘Waar staat boek x?’ eh… ‘Bij de achternaam van de schrijver?’. Soms word ik aangesproken of ik een bepaald boek zo POEF van mijn karretje kan toveren. Was dat maar.

Wel kan ik zo onderhand de meeste schrijvers blind vinden. Tweede kast, derde plank, aan de rechterkant. Ja, op den duur weet je het echt.

Verder is de bibliotheek natuurlijk fantastisch. Al die boeken. Mijn TBR wordt alleen maar langer.

Image result for harry potter library gif

Heb jij leuke dingen meegemaakt in de bibliotheek?

Tags:

Divider

19 responses to “Biebverhalen #1

  1. Bij ons zit de bibliotheek sinds vorig jaar dus in het gemeentehuis. Er komen ook regelmatig mensen bij mijn balie vragen ‘waar kan ik dat boek vinden?’ Uhm … Al ben ik gelukkig zelf een bibliotheekfan, dus ik weet in ieder geval aardig hoe de bieb is ingedeeld.
    Wist je dat een van de medewerkers hier ook praktisch gewoon uit haar hoofd weet wat voor boeken ze in huis hebben, en waar die staan? :O Ik vind het gaaf!

  2. In België worden tussenvoegsel van achternamen ook meegenomen in de alfabetische lijst. Ik kon op de universiteit nooit mijn naam vinden op lijsten, totdat ik ontdekte dat ik opeens bij de v van ‘van’ moest kijken XD ik weet eigenlijk alleen niet hoe het hier in de bibliotheek staat. Ik ga eens op onderzoek uit 😉

  3. Andrea

    Haha, heel herkenbaar 😀 Ik zal graag meer over je biebwerk lezen.
    Ik doe ook opruimwerk in een bibliotheek. Volgens mij wordt er onderscheid gemaakt tussen Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Al weet ik niet waarom. En het is best onhandig, want hoe weet je nu of een schrijver Vlaams of Nederlands is? Maar daarom staat kinderboekenschrijfster Sylvia Van den Heede dus bij de V en Paul van Loon bij de L (om maar een voorbeeld te noemen).
    Ik denk trouwens tegenwoordig in vier letters. Dan weet ik wel ongeveer hoe de schrijver heet, maar niet de volledige naam. Heb jij dat ook wel eens, Emmy? Dan kan een klant dus een antwoord van me krijgen als: “Zoek je De Rode Koningin? Die staat bij AVEY. Eh, tja, de volledige achternaam weet ik eigenlijk niet.” :p

  4. Ik werk ook bij de bieb en dit is erg herkenbaar. Bij mij vragen ze soms waar de YA-boeken staan terwijl er op een bord heel groot staat dat het op de tweede verdieping te vinden is. Of: ‘Mijn kind is beginnende lezer. Waar moet ik kijken?’ ‘Hier, bij de Start-boeken.’ ‘O, maar dat is nog te moeilijk.’ Zo van, tja, wat wil je anders? Babyboeken? Peuterboeken? :/
    Ze stellen mij ook altijd de vraag of ik bij de bieb wérk, terwijl ik met zo’n karretje rondloop. Irritant, maar ik snap het wel.

  5. Ik vind dat van die streekromans ook opvallend. Er zijn er zoveel en ze worden zo veel gelezen. Ik vraag me dan af wat het geheim is van de streekroman haha en bijna zou ik uit nieuwsgierigheid ook een streekroman oppakken. Ik ben gewoon benieuwd waarom liefhebbers er zo fan van zijn. Bij Nora Roberts trek ik ook wel eens mijn wenkbrauwen op, zij heeft zoveel geschreven, dat ik af en toe denk dat er een heel team achter haar naam zit verstopt haha.

  6. Astrid

    Ik vind naar de bieb gaan altijd zo fijn! Hele kasten vol met boeken die je zomaar even kan ‘uitproberen’. Zo koop ik steeds minder boeken waarover ik twijfel omdat ik weet dat ik ze kan reserveren bij de bieb.

  7. Toen ik nog een abo bij de bibliotheek had, viel het me inderdaad op dat er HEUL VEEL streekromans zijn. Mijn moeder las die altijd, dus als ik haar zocht wist ik waar ik moest zijn… :’)

  8. Whahaha. Als mensen vragen of je idd nog erotische romannetjes hebt lijkt me dat extreem ongemakkelijk.
    Ik heb dat wel eens als ze bij mij vragen of we ook een ’tok’ hebben. Vooral de eerste keer dat dat gebeurde en ik vroeg wat het precies was… ik wilde toen het liefste door de grond zakken xD

  9. Nancy

    Heel herkenbaar deze blogpost! 🙂
    Ikzelf werk ook in een bibliotheek in Vlaanderen.
    Hier hebben we niet echt hulpjes die de boeken opruimen (af en toe een gepensioneerde vrijwilliger), maar doen we dit zelf.
    Aangezien ik de meeste boeken (en dvd’s en strips) voor mijn bibliotheek bestel, weet ik ongeveer wel wat de bibliotheek heeft. Ik ben dus zo’n dame die vaak zonder op te zoeken kan zeggen of we een bepaald boek hebben.

    En de vraag naar erotische boeken van een (oudere) man heb ik al veel gekregen. Dan moet je echt even op je tanden bijten en met een uitgestreken gezicht wat boeken aanwijzen. Gelukkig zijn het meer vrouwen die deze vraag stellen 😉

    In Vlaanderen is er nog niet zo lang geleden een standaard ontwikkeld om de boeken een plaatsje te geven. Er worden geen speciale tekens (é of ö enz…) of spaties gebruikt bij de 4 letters op het etiket en er is een regel omtrent Van en Van de. Vanaf nu staan alle boeken op de eerste letters. Paul van Loon staat nu dus bij VANL en Griet Op de Beeck bij OPDE. Wat er wel voor zorgt dat we heel veel boeken met VAND op het etiket hebben…

    Ik heb wel het idee dat de oude streekromans wel wat verdwijnen. De mensen die dat graag lezen, nemen nu ook Santa Montefiore mee, of Liz Fenwick of Kate Morton, …. Er zijn nu meer romantische boeken dan streekromans. Een goede evolutie volgens mij!

    Voor mij zijn het vooral de tieners die opvallen. Die nog maar enkele dagen hebben om een verplicht boek te lezen en dan verbaasd zijn dat het boek al uitgeleend is. Dan krijgen we echt de vraag “Wat moeten we nu doen?” Tja, vroeger beginnen lezen, het boek gaan kopen of in een andere bibliotheek gaan lezen als je nog 3 dagen hebt. De opdracht kwam echt die dag niet van de leerkracht.
    Of de vragen naar een goed boek, want mijn zoon moet een boek lezen, maar hij leest niet graag. En dan is alles wat je aanraadt niet goed…

  10. Gaia

    Erg leuke blogpost! Zelf ga ik graag naar de bibliotheek om boeken te lenen. Het is me nooit opgevallen, dat van die achternamen, maar nu dat je het zegt, denk ik inderdaad, ja dat is zo! Sommige auteurs staan bij de V (van) en sommige gewoon bij het laatste woord. Paul van Loon staat bij mijn bibliotheek bij de L. Ook kijk ik graag naar de afgeschreven biebboeken. Het lijkt me best ongemakkelijk als je bij de bieb werkt, en vragen krijgt die je niet of moeilijk kunt beantwoorden (bijvoorbeeld over de erotische verhalen).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.