Frankenstein – Mary Wollstonecraft Shelley en herteld door Maria Postema

Geplaatst op 20 november 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Frankenstein – Mary Wollstonecraft Shelley en herteld door Maria PostemaFrankenstein door Mary Wollstonecraft Shelley
Illustrator: Sophie Pluim
Uitgever: Blossom Books | April 2019
Genres: Horror, Klassieker
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789463492515
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Bij Frankenstein denken de meeste mensen aan het grote, groene monster met schroeven in zijn hoofd. Maar dat is niet het verhaal dat Mary Shelley in 1816 opschreef. Dat verhaal gaat over de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein, die een levend wezen weet te creëren. Zijn schepping, het ‘monster’, voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint dood en verderf te zaaien – uit wanhoop.

Dit is het tweede deel van de Blossom Books-wereldklassiekers.

Ik denk dat iedereen wel een beetje heeft bij dat groene monster met die schroeven in zijn hoofd, tot leven gewekt tijdens een onweersstorm door een gestoorde dokter. Ik kwam zelf ook niet veel verder dan dat, maar was wel al sinds de middelbare school geïntrigeerd door de titel. Tijdens mijn lessen literatuurkunde hoorde ik dat deze jonge schrijfster zo’n 200 jaar geleden een gothic-achtige roman had geschreven. En nu heb ik eindelijk de door Maria Postema hertaalde versie van Frankenstein kunnen lezen!

Victor Frankenstein is een ambitieuze jonge wetenschapper die razend benieuwd is of hij in staat is om een levend wezen te scheppen. Hij stort zich in de natuurwetenschappen en uiteindelijk slaagt hij er nog in ook. Hij walgt echter van dat gruwelijke duivelse monster, en keert zijn rug naar het monster toe. Victor heeft wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd, zoals zijn familie. Het monster voelt zich in de steek gelaten en begint uit pure wanhoop dood en verderf te zaaien. Hij zal niet stoppen!

Frankenstein is het nieuwste telg in Blossom Books serie Wereldklassieker. Een klassieker die ik zelf al heel graag wilde lezen sinds ik zelf op school zat. Het is een gothic novel (een mix tussen suspense, romantiek en horror), geschreven door een vrouw en verteld – net als veel van dit soort boeken – veel over de tijdsgeest. Er komen heel wat technologische ontwikkelingen van die tijd langs en dat is zo bijzonder om te ervaren. Je zou het haast een sciencefictionboek kunnen noemen.

Het is geschreven als een briefroman, waarin een deel van het verteld wordt middels brieven. Het verhaal is opgesplitst in een aantal delen (wat toendertijd ook heel gewoon was), waar steeds een ander personage aan het woord is. Wederom heeft Sofie Pluim dit boek weer voorzien van prachtige en sfeervolle illustraties.

Maria Postema heeft duidelijk haar best gedaan de sfeer van het verhaal zo goed mogelijk over te brengen. Ze heeft de twee verschillende bronnen (er zijn namelijk twee verschillende uitgaven van het oorspronkelijke boek) gebruikt om een zo kloppend mogelijk geheel te maken en dit vond ik zelf erg goed geslaagd. Het voelde nergens alsof er aan het boek gesleuteld is.

Ik vond het een prachtig en sfeervol verhaal. Heel anders ook dan ik me had voorstelt. Het heeft me aangenaam verrast en me nog meer overtuigd dat ik alle boeken binnen deze serie gewoon in mijn kast wil hebben staan. Om later voor te lezen, maar ook om bijzondere en belangrijke wereldliteratuur in mijn bezit te hebben.

Het woord tijdsgeest noemde ik al eerder en misschien heb je dit woord al vaker terug zien komen. In de kunst gebruiken we het woord vaak om aan te geven hoeveel je kunt aflezen van een bepaald kunstwerk over het leven toentertijd. Niet alleen wat betreft de afbeelding zelf, maar ook op de techniek. Met boeken is dit net zo en Frankenstein is een bijzonder goed voorbeeld van hoe het gedachtegoed en de manier van leven invloed heeft gehad op de inhoud. Zo was het in die tijd heel normaal dat rijkeluis jongens in een ander land gingen studeren of door Europa gingen reizen (grand tour) en ook in dit boek speelt dit een rol. Het begin van de 19e eeuw kwam daardoor echt helemaal tot leven.

Je kunt je dus vast wel voorstellen dat ik Frankenstein met veel plezier heb gelezen. Ja, het was totaal anders wat ik verwacht – veel psychologischer en gericht op Victor’s leven – maar wel echt heel goed. Het is niet voor niets dat 200 jaar later het boek nog steeds met veel plezier wordt opgepakt. Het conflict tussen Victor en zijn monster is fantastisch en aan het einde vraag je je af wie nu schuldig is en met wie je nu medelijden moet hebben. Het zit fantastisch in elkaar en ik zal het boek in de toekomst vast nog vele malen willen lezen.

Frankenstein is niet voor niets een klassieker: dit boek weet niet alleen de tijdgeest meesterlijk te grijpen, het is spannend, meeslepend en ook nog eens supergoed opnieuw verteld.

Wil je op een toegankelijke wijze kennis maken met de klassiekers, dat is deze serie echt een must. De tweede uitgave, Frankenstein, is een schot in de roos. Dit 200 jaar oude verhaal is nog steeds actueel en zet je als lezer aan het denken.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.