Ook door deze auteur: Verraad
Serie: De Strijd om Aera
Uitgever: Palmslag | April 2019
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 315
ISBN: 9789493059122
Uitgave: Paperback
Goodreads
Lang geleden was Aera één groot, welvarend koninkrijk. Gebeurtenissen die niemand zich tegenwoordig nog kan herinneren, leidden echter tot een radicale tweedeling waarbij de concurrerende Noorder en Zuider Koninkrijken werden geboren. Na de inval in De Naald vlucht Haelen naar het Zuider Koninkrijk. Haar doel, het omwerpen van de Noordelijke regering, leek nog nooit zo ver weg. Wat ze aan de andere kant van de grens ontdekt, had ze echter niet voor mogelijk gehouden. Ze ontmoet mensen die ze nooit had gedacht te zullen ontmoeten en leert dat de Noorderlingen en Zuiderlingen helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Ook het Zuiden heeft dringend behoefte aan een redder. Om beide rijken te kunnen helpen zal ze de waarheid moeten ontdekken, en alleen de Volksvertegenwoordiger kan haar daarbij helpen. Maar weet ze zijn geheim te ontrafelen voordat het Zuiden de aanval opent?
Na een ietswat tegenvallend eerste deel, was ik toch wel benieuwd hoe de Strijd om Aera verder zou gaan verlopen. Er zat immers best wel wat tijd tussen boek 1 en 2 qua uitgaven, dus een auteur kan enorm gegroeid zijn in de tussentijd. Daarnaast las ik bij anderen op goodreads dat Verlangen een stuk beter was. Het was tijd om te kijken of ik dat ook zo zou ervaren!
Vroeger was Aera één koninkrijk. Niemand weet waardoor en waarom het land op radicale manier door tweeen werd gedeeld. Na de inval op De Naald vlucht Haelen naar het Zuiden. Haar doel is om het Noorden omver te werpen en ze denkt dat het vanuit het Zuiden wel zal lukken. Ze komt er in het Zuiden echter achter dat de twee landen best wel op elkaar lijken. Ook zij hebben een redder nodig. Haelen beseft dat ze alleen met de hulp van de Volksvertegenwoordiger haar doel kan bereiken. Ze moet alleen wel zijn geheim ontrafelen, voordat het Zuiden de aanval op het Noorden opent.
Verlangen is inderdaad beter dan het eerste deel. Het las beter weg en de wereld kwam beter uit de verf. Toch zitten er nog steeds een aantal zaken helemaal niet lekker.
Allereerst: al die namen. Nu worden veel namen al op een bijzondere manier gespeld (Haelen), het zijn er ook nog eens heel veel die op elkaar lijken. Er zitten behoorlijk wat personages in het boek en wat mij betreft had de auteur er goed aan gedaan een aantal te schrappen of samen te voegen. Het maakte het boek namelijk op een aantal punten erg warrig en omdat de personages maar zo’n korte rol speelde, bleven ze nogal eendimensionaal.
Ook Haelen had hier last van. Ik vond haar niet heel concequent in haar denken en doen en vond haar ook helemaal niet zo sympathiek. Ik miste een emotionele binding met haar, maar ook haar emotionele motivatie om een revolutie te willen ontketenen. En dat is het gevaar van een wereld waarin er gruwelijke leider omver geworden moet worden door rebellen: het is niet altijd even logisch.
Haelen is niet echt een pion, want ze handelt uit zichzelf. Maar omdat ze haar geheugen kwijt was, blijft het nogal vaag waarom ze blijft doen wat ze doet. Ja, ze wil dat alles verandert, maar waarom moet ze dit alleen doen? Ze is niet alleen, want ze heeft behoorlijk wat ontmoetingen met personages, toch had ik liever gezien dat zij een vaste groep mensen om haar heen had. Zo zou het overtuigender overkomen.
Overtuiging, daar had het boek moeite mee. Er zijn gewoon wat fundamentele problemen in de wereld die Sanne de Bock heeft geschapen. Voor een land dat het zo zwaar heeft (omdat ze zo veel af moeten dragen aan de koning), is het wel heel gemakkelijk om aan luxeproducten te komen. Koekjes? Geen probleem? Ik moet mijn haar verven en een andere oogkleur! Ligt gewoon “toevallig” in de winkel waar je nu bent. Eh. Nee. Dat zijn toevalligheden die wel heel erg makkelijk zijn en totaal niet passen bij de wereld. Als het echt zo slecht is daar, dan zou iedereen het doen met graan en water.
Ondanks deze kritieken – die ik eigenlijk ook al had bij het eerste deel – vond ik dit boek wel beter. Er zat een logischer plot in en de actie werd hoog gehouden. Het las daardoor vlotjes weg (al vond ik het ‘besefte’ en ‘realiseerde’ wel een beetje overkill). Het voelde niet rot om Verlangen te moeten lezen en ik heb ook geen grote pauze gehouden waardoor ik geen zin had om verder te lezen.
Verlangen was al beter dan zijn voorganger. Toch heb ik nog niet echt een goed beeld bij Aera.
Al met al heeft Sanne de Bock zeker potentie als auteur en heeft De Strijd om Aera de potentie om een populair boek te worden. Er had echter nog kritischer gekeken moeten worden naar Aera en zijn inwoners zelf. Zonder die gekke sprongen was het boek al overtuigender geweest. Wel las Verlangen vlot weg en ben ik benieuwd waar deel drie heen zal gaan.
Geef een reactie