Uitgever: LS Amsterdam | Maart 2016
Genres: Historische fictie, Young Adult, Oorlog
Aantal pagina's: 412
ISBN: 9789024570317
Goodreads
Zout van de zee van Ruta Sepetys, bekend van Schaduwliefde, is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.
Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?
Ik mocht onlangs het boek Zout van de zee ontvangen van uitgeverij LS Amsterdam. Zij waren er van overtuigd dat dit boek wel wat voor mij zou zijn. Ik ben immers dol op historische verhalen en ondanks dat de tweede Wereldoorlog niet perse mijn favoriete tijd om over te lezen is, was ik wel erg benieuwd.
Zout van de zee is absoluut geen standaard oorlogsboek. Niet alleen volg je verschillende hoofdpersonages, het zijn ook nog eens personages die uit minder bekende bevolkingsgroepen komen. Hierdoor krijg je te maken met een heel andere invalshoek. Voor ons Nederlanders blijft het vaak bij de Duitsers en de Nederlanders, maar in dit boek krijgen we te maken met mensen uit Polen en Litouwen. Mensen die ook ontzettend hebben geleden onder het regiem van Hitler. Dit vond ik boeiend, omdat ik bang was dat het een dertien in een dozijn oorlogsboek zou zijn.
Dit is geen dertien in het dozijn oorlogsboek. Het is fictie, maar bevat wel historisch correcte gebeurtenissen. Gebeurtenissen waar de gemiddelde Nederlander helemaal niks vanaf weet, maar die wel ontzettend gruwelijk zijn. Daarnaast hebben alle personages hun eigen verleden en geheimen, waardoor het boek ook oprecht spannend is geworden.
We volgen een aantal tieners, onderdeel van een groep, met hun eigen verleden en dromen. Langzaam maar zeker leer je ze kennen, omdat ze hun verhaal aan je doen. De manier waarop is voor elke tiener anders. Zo schrijft Alfred constant aan zijn liefje, Hannelore, zonder deze brieven daadwerkelijk te schrijven. Ik vond dat de tieners daardoor echt een stem kregen, maar ik vond het ook ontzettend confronterend. Het is namelijk niet voor te stellen hoe het is om te leven terwijl de dood op de loer ligt. Wij mogen echt van geluk spreken dat we in een werelddeel met vrede leven.
Zout van de Zee heeft me erg aangegrepen. Ik vloog – door de korte hoofdstukken – door het boek heen en voelde me steeds meer met de personages verbonden. Hoe dichter ik bij het einde kwam, hoe strakker de knoop in mijn maag ging zitten. En dat einde. Ik had gehoopt dat het anders had gelopen, maar het past ontzettend bij de sfeer van het boek.
De omslag illustreert mooi de sfeer in het boek; dreigend, donker, maar toch wat hoop in de verte. Hun tocht is inspirerend en toont aan dat zelfs tussen al die verschrikkingen nog altijd mensen zijn die klaarstaan voor een ander.
Zout van de Zee is niet zomaar een oorlogsroman. Het is méér. Een echte mustread voor iedere tiener. Want ondanks dat het historische fictie is, weet Ruta Sepetys een ontzettend realistisch verhaal neer te zetten.
Wauw dit lijkt me echt een bijzonder boek, ik wil het graag lezen!
Ik wil deze zo ontzettend graag lezen!
Ik heb deze mede door alle mooie recensies besteld en onlangs binnen gekregen. Ben er erg benieuwd naar, want een YA-oorlogsroman ben ik nog niet vaak tegengekomen!