Tijdens de vorige #vraaghetdeboekblogger vroeg Susanne van Diependaal (Uitgeefster YA en kinderboeken bij Van Goor) mij of het misschien tof zou zijn om een keer een uitgevereditie te doen. Ze mailde mij en we besloten drie uitgevers te vragen om antwoorden te geven op alle vragen over het uitgeefvak. Zelf was ik op de camping, dus ik kon niet alles volgen, maar laten we zeggen dat twitter weer explodeerde op 21 augustus.
(Dat op nummer 4 een schrijfster staat, is natuurlijk ook helemaal mooi)
We werden trending topic en een dag later schreef Marcel van Driel een leuke blogpost over de happening. Want hoe tof is het dat we drie uitgevers de hemd van het lijf konden vragen? We konden Maaike LeNoble (fictie Meulenhoff Boekerij), Susanne Diependaal (kinderboeken en YA bij Van Goor) en Barend Wallet (non-fictie uitgeverij Het Spectrum) alles vragen en zij zouden antwoord geven.
Het leuke hierbij vond ik dat de drempels opeens leken te verdwijnen. Uitgevers zijn altijd benaderbaar, maar op een of andere manier lijkt dit altijd een drempel te hebben. De drempels vielen weg en opeens ging iedereen los met allerlei vragen. Opvallend was wel dat er veel vragen werden gesteld door boekbloggers die eigenlijk bij een marketingteam terecht horen. Wie weet dat we daar ook eens iets mee kunnen doen. Hieronder een selectie van de leuke vragen!
Zo vroeg Christina Brouwers of uitgevers een onderscheid maken tussen bloggers met een gratis website en een betaalde website (ik gok dat ze hiermee een eigen domein bedoeld). Susanne gaf aan het niet te weten en zei dat het vooral om bereik en expertise gaat). Luna haakte daar op in: ‘welke expertise dan?’. “Ik vind het mooi als een blogger boeken echt kan vergelijken, niet alleen bestsellers maar met div genretitels.” verklaarde Susanne.
“Wanneer is een boek Ramsj?” vroeg Luna. “Na 1 of 2 jaar, als het boek niet meer loopt,” antwoordde Maaike.
Inge vroeg zich af wanneer uitgevers besluiten om een auteur naar Nederland te halen. Susanne gaf als antwoord dat dit een samenloop is van allerlei factoren; voldoende fans, een goed moment, interesse vanuit boekhandels en de pers.
Marjolijn vroeg zich af in hoeverre auteurs inspraak hebben op de look van hun boek (kaft, lettertype, auteurfoto, etc). Als antwoord kwam er dat het een samenspraak is. Teamwork for the win!
“Als ik mijn contract met een uitgever opzeg, is het dan mogelijk dat een andere uitgever het boek opnieuw uitgeeft?” vroeg Laura Alblas. Daar reageerde veel mensen op! Over het algemeen zei iedereen (ook andere uitgevers) ja, maar dat er wel goed naar het contract gekeken moest worden.
“Waarom kan ene uitg wel hc uitbrengen voor zo’n 15 euro en geeft ander alleen maar pb uit?” vroeg Connie. Het antwoord ligt natuurlijk aan de oplage.
Er kwamen heel veel vragen over het willen uitgever van geschreven boeken. Het antwoord; doorzetten! Het hebben van een achterban (bijvoorbeeld Wattpad) kan hierbij helpen.
Ook ontstond er een discussie wat de ideale tijd is na het ontvangen van een recensie-exemplaar. Over het algemeen zegt iedereen een maand. (Soms kom ik daar niet aan, sorry uitgevers. Kusje?)
“Is schrijfervaring belangrijk?” Nee.
“Waarom wordt er sneller voor een vertaling gekozen dan NL werk?” vroeg Mariรซlle. Het antwoord ligt bij het aanbod, gaven de uitgevers aan. Hier is minder en ze moeten maar net zoiets zoeken.
“wat is het verschil tussen een acquirerend redacteur en een “gewone” redacteur?” vroeg Femke. Een acquirerend redacteur werft ook boeken en begeleid auteurs. Een gewone redacteur focust zich op tekst.
“Hoe zijn jullie aan je baan als uitgever gekomen? Werkte je al bij een uitgeverij?” vroeg Femke. Susanne heeft MIM aan de HvA gedaan en is na haar stage blijven hangen en opgeklommen. Ook Maaike bleef plakken na haar stage voor de opleiding Moderne Letterkunde. Barend studeerde Nederlands en Letterkunde en rolde er via via in.
“Kunnen we nog niet vertaalde boeken tippen?” ja!
Wat ik ook erg leuk vond was dat mensen hun best deden om in de picture te komen (dit bedoel ik positief!). Bloggers die zich lieten zien, mensen die hun talent inzette om gezien te worden voor een vacture.. Vertalers die aan de slag willen. Schrijvers die hun boek graag (her)uitgegeven zien worden. Zelf strooide ik natuurlijk rond dat ik een illustrator ben (en stiekem ook wel een boek wil schrijven) #noshame.
Wat heb ik zelf nou geleerd van #vraaghetdeuitgever?
- Er deden ditmaal ook veel meer (voor mij) onbekendere mensen mee. Leuk!
- Mathilde schrijft elke maand een nieuwsbrief voor uitgevers… toen dacht ik: misschien wil ik dat voor lezers! (En uitgevers, als ze zich aanmelden) Wat vinden jullie? Leuk?
- Als ik ooit een boek schrijf, wil Susanne graag het manuscript, maar wel met een liefdesbrief erbij.
- Bloggers blijven bloggers. (love you!)
- Achteraf lezen blijkt een hele opgave. ER IS ZO VEEL GEVRAAGD WAT IK HEB GEMIST.
Zowel #vraaghetdeuitgever als #vraaghetdeboekblogger zullen zeker terugkeren. Nu nog een datum kiezen.
Zouden jullie je inschrijven als ik een nieuwsbrief zou starten met nieuwtjes, winacties, events en toffe aankondigingen? Tell me!
Bewaren
Ik vond #vraaghetdeuitgever erg leuk en heb dan ook gezellig meegevraagd en -gelezen. Zeker voor herhaling vatbaar! ๐
Ikzelf heb niet zo veel met nieuwsbrieven, maar ik weet zeker dat anderen zoiets erg leuk zullen vinden.
Oh, wat gaaf! Jammer dat ik het gemist heb maar toch bedankt voor de samenvatting. ๐
Het klinkt alsof het echt heel erg geslaagd was ๐
En dat nog niet vertaalde boeken tippen ga ik onthouden ๐ Want ik kom er genoeg tegen die van mij vertaald mogen worden.
Ik vond het echt een heel interessante editie. Super ook dat de uitgevers echt alle vragen hebben beantwoord. Die maand haal ik ondertussen trouwens ook niet meer altijd hoor. Dus misschien moet ik ook wat kusjes richting uitgevers sturen.
Ik bedoelde inderdaad domein.
Enige opmerking op dit artikel: of iedereen met voor en achternaam of alleen voornaam voor iedereen. ๐
Ik heb niet echt meegedaan, maar ik heb het wel gevolgd en ik vond de vragen echt heel leuk! Heel interessant om te lezen Emmy ๐
Superleuk dat je dit hebt gedaan! Ik heb het gemist haha, maar zeker boeiend om terug te lezen.
Interessant! Jammer dat ik het gemist heb.
En is dat een andere nieuwsbrief dan degene waar je je aan de rechterkant van je site nu voor in kan schrijven?
Nee. Dat is hem ๐