Boeken; ze zijn er in alle soorten en maten. Letterlijk. En soms is dat best verwarrend als je op internet aan het snuffelen bent naar nieuw leesvoer. Het leek me dan ook een geschikt moment om de meest voorkomende vormen van boeken te beschrijven.
Β
De Paperback (soms met flap)
De meeste boeken in Nederland worden uitgegeven als Paperback. Oftewel; gebonden in papier. Het omslag is slap (softcover) maar wel van stevig papier. Paperbacks zijn er in verschillende vormen en maten. Zelf vind ik een groot voordeel van Nederlandse paperback dat ze kwalitatief gezien veel beter zijn dan de Engelse paperbacks. Dit omdat dit vaak pocketedities zijn.
De Pocket
Pocketedities, de naam zegt het al; deze boeken zijn kleiner van formaat en zouden (bijna dan) in je zak kunnen passen. Engelse paperbacks zijn bijna allemaal in dit formaat uitgegeven (en daarom ook bijna altijd even hoog en dat is <3). Nederlandse boeken verschijnen ook wel eens als pockets. Het gaat dan vaak om midprice (goedkopere) edities in een kleiner formaat dan de paperback (of hardcover) editie. Meestal gebeurt dit bij erg succesvolle boeken. Pockets hebben vaak een dunner papier en zijn minder bestand tegen een stootje.
De Massmarket pocket
Super super super succesvolle boeken verschijnen in een nog kleiner pocketformaat (zelfs kleiner dan de Engelse paperbacks). Dit zijn mass market pockets en zijn nog goedkoper. Het papier nog dunner, de lettertjes nog kleiner.. Maar daardoor ook voordeliger. Er worden heel veel boekjes gedrukt en meestal worden ze verkocht in zaken als de supermarkt. In Nederland verschijnen vooral de doktersromannetjes in deze uitgave. Ze zijn goedkoop en zijn niet perse bestemd om lang mee te gaan.
De Hardcover met dust jacket (stofomslag)
De hardcover heeft een harde kaft. Waar een paperback vaak gelijmd is, wordt een hardcover ingenaaid. (dit zie je in het midden). Ze hebben een luxere uitstraling en zijn vaak ook duurder. In het buitenland is het vrij gewoon dat een boek een dust jacket heeft, waar de cover op staat afgebeeld. Het boek zelf heeft dan meestal een vrij neutrale kleur (waar nog wel eens een verrassing in gedrukt staat). Het is denk ik goedkoper om een omslag op papier te printen en om het boek heen te vouwen dan dat het karton van een kaft bedrukt wordt.
Dust jackets zijn er om het boek te beschermen tegen stof, maar natuurlijk behoorlijk onpraktisch tijdens het lezen. Ze staan wel heel mooi in de kast. Dat dan weer wel.
De library bound
Het grote verschil van z’n broertje de hardcover met dust jacket is dat deze uitgave GEEN papiertje eromheen heeft zitten. De meeste hardcover die hier in Nederland verschijnen (bijvoorbeeld bij Blossom Books) zouden ze in het Engels library bound noemen; boeken die je zo in de bibliotheek zou kunnen zetten. Eigenlijk betekent het alleen maar dat het omslag direct op de kaft zit, en er geen papier met het omslag omheen is gevouwen. Kom je op amazon of de Book Depository Library bound (of binding) tegen, dan gaat het dus om een hardcover.
De dwarsligger
Vrij bijzonder hier in Nederland is de dwarsligger; een heel boek in een heel klein boekje. Gedrukt in kleine letters op heel erg dun papier (wat ze ook gebruiken bij bijbels), heb je nooit meer te weinig plek voor al je boeken op vakantie. Bijzonder: je leest het boek verticaal in plaats van horizontaal.
Het ebook
De digitale versie van een boek, welke je op je ereader, tablet of telefoon leest. Bij de aanschaf van een ebook word je zelf geen eigenaar van het bestand, je koopt alleen het recht om het bestand te mogen lezen. Het voordeel is natuurlijk dat je altijd en overal leesvoer bij je hebt en met slechts één apparaat duizenden boeken mee kan zeulen (nooit meer over je limiet in het vliegtuig!). Nadeel; je moet hem opladen en ebooks zijn vaak relatief duur voor iets wat je niet echt aan kunt raken (ik zal binnenkort eens schrijven over waarom een ebook prijzig blijft).
Niet van elk boek is er een elektronische versie verschenen, wat een nadeel is. Een voordeel is weer dat niet elk boek (novellen bijvoorbeeld) als hardcopy verschijnt.
Wist je dat je als lid van de bieb gratis ebooks kunt lenen?
Het luisterboek
Als klein meisje stopte ik elke avond een cassettebandje in mijn speler, later werden het cd’tjes en nu luistert bijna iedereen z’n luisterboek vooral digitaal (via bijvoorbeeld Storytel!). Ikzelf heb er niet zo veel mee, omdat ik sneller lees dan een audioboek ooit zal kunnen, maar voor filerijders is het vast ideaal! Wat het is? Een boek voorgelezen door een ander.
Zelf een boek voorlezen en op youtube zetten, dat mag dan weer niet.
Ik hoop dat ik door deze post inzicht heb kunnen geven in de verschillende verschijningsvormen van een boek. Mis je er nog een of is er nog iets onduidelijk? Laat het weten in de reacties.
Wat ik heel jammer vind, wat er niet echt meer is, zijn de hardcovers met leer. Die covers waar dan de titel in is gebrandmerkt en dan met weer verf of bladgoud wordt ingekleurd. Ik snap dat dit heel duur is, maar ik zou graag een paar van dat soort pareltjes in mijn boekenkast willen hebben.
deze zijn er wel die noemen ze ook gewoon leatherbound bijv. bij waterstones te koop of in buitenland zoals barnes and nobles
Hele leuke post Em! <3 Zelf houd ik het meest van paperbacks, die vind ik strak in de boekenkast staan.
Wauw, ik wist niet dat er zoveel soorten en maten bestonden voor boeken. Leuk om te weten!
Ik blijf zelf altijd dol op hardcovers. Natuurlijk moet je er voorzichtig mee doen, maar ik heb het idee dat een paperback zo kwetsbaar is! Met een hardcover voel ik me dan toch iets meer ontspannen in hoeverre ik het boek open sla! π
Een hele interessante post. Dank je.
Wat een leuke en interessante post! Aan de ene kant is het wel leuk dat er zoveel verschillende vormen boeken bestaan, maar aan de andere kant is het ook jammer wanneer je verschillende edities in je kast hebt staan. Ik kan er niet tegen als één boek van een serie groter is dan de andere namelijk, haha.
Ja, inderdaad. Ik vind het vaak erger dat het andere formaten zijn dan dat ze een nieuwe cover verzinnen. Soms verschilt de nieuwe cover ook te erg en zou ik een fotocopie (laten) afprinten om het bij de rest van de serie te laten passen.
Maar met zo’n verschillende formaten… Ik heb al meer dan eens overwogen om dan de grootste editie te laten bijsnijden ??
Haha. Dat was nog niet bij me opgekomen π
Interessant! Ik vind het wel eens lastig met Engelse/Amerikaanse series, want ik hou ervan om een mooi rijtje boeken in de kast te hebben, maar het is online niet altijd duidelijk hoe groot de boeken zijn. Daarom ben ik gek op van die boxsets. Er zijn soms zoveel verschillende uitgaven. En er is natuurlijk prijsverschil π
Alleen lastig dat een bix set vaak iets kleiner is dan de volgende delen van een serie die dan los nog volgt natuurlijk.
Hm, tja. Dat werkt eigenlijk alleen bij een complete serie in een box. Maar meestal heb ik dan al een paar of de meeste delen π
Het helpt om goed te zoeken op ISBN en uitgever, dan voorkom je dat je perongeluk de verkeerde editie scoort.
Je hebt natuurlijk gelijk π Soms word ik ook “verleid” door extra’s in een nieuwere uitgave en dat vind ik dan leuker dan het aanzicht van mijn boekenkast π
Ik maak mezelf ook nooit zo druk over hoogtes; zolang ik het boek maar kan lezen!
π
Wat handig zo’n overzichtje! Ik vroeg me altijd af waarom ik Engelse paperbacks er altijd zo… tja ehh… breekbaar en “goedkoop” eruit vond zien, maar dat is dus omdat dit vaak pocket edities zijn? Dat verklaart een hoop hihi
Ja! Dunner papier en dergelijke zorgen er dan wel voor dat een boek goedkoper is, maar ook van mindere kwaliteit.
Hoewel pockets inderdaad niet zo bestand zijn tegen een stootje, zal ik ze veel sneller kopen. Als heyden fictie is tenminste. Ik lees een boek maar een keer – meestal toch – en ik vind het zonde om daar dan veel geld aan uit te geven. En een pocket kost vaak ook hetzelfde van een e-book, al heb je dan toch echt de charme van een boek bij het lezen π
Dan heb je ook nog de “Bookazines”. Een compleet boek in tijdschriftvorm. Libelle Bookazine heeft maandelijks een bekende titel verwerkt tot “Bookazine”. Leest dus als een tijdschrift en dat is vooral in bed onhandig, maar goed, het is lekker goedkoop en makkelijk als je twijfelt over een bepaalt boek.
Wat een handig overzicht! Ik wist niet dat er zoveel verschillen waren, en dan vooral in de paperbacks.
Hardcover heeft toch vaak mijn voorkeur. Als ik dan voor een boek moet kiezen en het is er in paperback en hardcover, geef ik liever iets meer uit.
Ik ben ook dol op luisterboeken, luister die veel als ik thuis aan het werk ben, opruimen, of aan het tekenen /knutselen ben. π
hallo hoe noemt men die boekjes die tientallen pagina’s bevatten met 1 deel van een tekening en dan door ze vlug te laten waaien door je vingers een volledige tekening of tekst tentoonstellen
Je bedoelt een flipboekje?