Vandaag, 14 december, is het Paarse Vrijdag. En op Paarse Vrijdag trekken duizenden scholieren en studenten iets paars aan om solidariteit te tonen aan homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes, transgenders en alle andere vormen van liefde en genders. Ik heb het geluk dat ik op school ook een bijdrage mocht leveren om deze erg belangrijke dag in de picture te zetten. Niet alleen trek ik ook wat paars aan, ik heb de mediatheek voorzien van een paars randje.
Wij leven hier in Nederland in een vrij openminded maatschappij. Het homohuwelijk is toegestaan, het is oke om transgender te zijn en er is zelfs een genderneutraal paspoort mogelijk. Maar toch zijn we niet altijd even tolerant als we zelf denken. Je moet nog steeds ‘uit de kast komen’, je wordt als homoseksueel nog steeds niet serieus genomen bij onder andere Voetbal Inside en als Jan opeens Marie wil zijn, dan vinden we dat toch gek. Evenals wanneer jongens met poppen willen spelen.
Zo lang homo nog een scheldwoord is en transgender zijn als vies wordt beschouwd, is er nog veel te behalen.
En hoe mooi is het wanneer leerlingen op scholen aangeven dat ze – ongeacht hun eigen geaardheid – willen laten zien dat alle vormen van liefde is toegestaan. Hulde! En daarom ben ik super blij dat de Pierson zich dit jaar ook volledig inzet (en ik alle poppen uit de kast mocht trekken!) om Paarse Vrijdag op de kaart te zetten.
Waarom nu paars? Paars staat symbool voor geest en spirit. In Amerika werd er in 2010 (geloof ik) al een spiritday georganiseerd. En daarom wordt er niet perse de regenboogvlag uit de kast getrokken, maar dompelen we ons onder in de kleur van spirit. Omdat deze kleur voor bewustzijn staat en zegt; ‘kop op, allemaal!’. Wat een mooi gebaar!
Maar goed, ik mocht dus helemaal los gaan in de mediatheek. Want toen ik door een collega werd gevraagd of ik in de mediatheek ook iets kon verzinnen. Ja hoor! Ik trok meteen bij de leesconsulent aan de bel, maakte een lijst met – volgens – mij passende boeken en voor ik het wist lag mijn tafel vol met een toffe wisselcollectie. Ik ben er mega trots op, want er staan boeken tussen met heel belangrijke thema’s. Boeken waar personages transgender zijn, boeken waar een meisje op een meisje verliefd wordt of een jongen op een jongen. Boeken over uit de kast komen, boeken waarin er niet uit de kast gekomen hoeft te worden. Zielige boeken, mooie boeken, blije boeken. Populaire boeken (Simon!), fantasy boeken (List & Leugens) en YA boeken die je bijna literair zou kunnen noemen.
Ik vind het een prachtige collectie geworden en ik hoop dat ik mijn enthousiasme voor deze boeken over kan gaan brengen op alle leerlingen. En ik hoop natuurlijk dat ik andere docenten, studenten en scholieren (ook jullie!) kan inspireren om vandaag iets paars aan te trekken. Gemist? Volgend jaar (2e vrijdag van december) krijg je een tweede kans.
Hoe belangrijk vind jij het dat jongeren middels boeken lezen over allerlei soorten relaties?
Ik vind diversiteit in boeken heel belangrijk. Wat de boer niet kent, vreet hij niet. Dat slaat niet alleen op eten, maar op alles in ons leven. Als we er onbekend mee zijn, wantrouwen we het en vinden we het niks. Door in boeken allerhande relaties en personages te creëren, leren mensen (en met name jongeren) ze kennen en als je ze kent, dan kan je ze gaan vertrouwen en begrijpen en accepteren. Ik ga zo eens op zoek naar iets paars 😛
Of je nu hoop of hetero of lesbienne of transseksueel bent, het maakt niet uit, we zijn allemaal mensen die samen wonen op dezelfde planeet. En ja idd wat je niet kent, vertrouw je ook niet dus is het goed dat er boeken over geschreven worden. Laat ons allemaal de handen in elkaar slaan en opkomen voor een betere wereld .