offer – Jeroen Windmeijer

Geplaatst op 14 juli 2024 door Emmy in Uncategorized / 1 Comment

Ik las net dit boek uit en ik kan mijn mond niet houden.

Toen dit boek werd aangekondigd dacht ik dat Castlefest opdracht had gegeven tot dit boek. Dit blijkt niet zo te zijn. Gelukkig maar, want ik heb dit boek met buikpijn gelezen. 

52 minuten heb ik erover gedaan, als dus mijn telefoon. Tijdens het lezen maakte ik aantekeningen of moest ik even mijn hart luchten bij mijn man. Zelden raad ik het af om een boek te lezen, omdat ik van mening ben dat er voor iedereen wel een boek bestaat. Voor dit boek heb ik echter zo mijn redenen. Dit is iets wat ik absoluut niet aan mijn leerlingen wil geven, terwijl de setting 100% mijn ding is. Helaas maakte mijn liefde voor Castlefest, hekserij en Vikingen het heel lastig om dit boek met plezier te lezen. 

Oké. Ik geef je een positief ding: het was spannend. 

Ik had gewild dat er een proeflezer mee had gelezen die 1. Bekend is met castlefest. 2. Het vrouwonvriendelijke had aangepakt. 3. Op de hoogte is van de invloed van Andrew Tate en de radicalisering van jongeren. 4. Bekend is met hekserij en niet alles Wicca noemt. 

  • het speelt zich af op castlefest (yay), maar het festival wordt neergezet als een plek waar mannen en vrouwen elkaar haten.
  • De zoveelste kerk vs hekserij. Zijn we dat niet een beetje ontgroeid mensen?!
  • Tuurlijk, het is spannend. Maar een voor veel heksen heilig ritueel inzetten als brandstapel. Hell no. Daarnaast wordt de ontknoping enorm afgeraffeld, terwijl we wel tig scenes over vrouwenhaat hebben zien langskomen.
  • Alle mannelijke personages haten vrouwen? Welke boodschap wil je meegeven dan???
  • Plus het heeft uiteindelijk geen functie in het verhaal.
  • For the people in the back: hekserij. Is. Niet. Alleen. Voor. Vrouwen.
  • Andrew Tate. Sorry, maar waarom wil je iemand die jongeren bewust radicaliseert een podium geven?
  • Vikingen en Andrew Tate worden aan elkaar gelinkt… eh… excuse me?

 ‘Op het grote grasveld voor het kasteel waren veel tweetallen met elkaar aan het zwaardvechten – zonder uitzondering mannen. ‘

Ook vrouwen doen aan zwaardvechten. Vooral op Castlefest. 

‘Toen  ze  verder liepen, zagen  ze  aan de  rand van  het veld  een paar  prachtig gebodypainte vrouwen staan,  slechts gekleed in een  slip, die omringd werden door fotografen.  Sommige mannen – er  waren geen  vrouwelijke fotografen bij – hadden indrukwekkende lenzen op hun  camera’s,  alsof ze bang waren ook  maar een detail  van de modellen te missen.’

Waarom dit benadrukken? Wil je als auteur suggereren dat alle fotografen op Castlefest een seksuele motivatie hebben om foto’s te maken van beschilderde vrouwen? 

Een monnik predikt over het christendom en richt zich daarbij vooral op de rol die de vrouw moet innemen. Net ervoor is er een andere breek geweest waarbij het overkomt alsof alle vrouwen die de heksenvervolgingen willen gedenken de schuld bij mannen in de schoenen willen schuiven. 

Op castlefest is geen plek voor gepredikte verhalen als dit. Het is niet relevant voor het verhaal en ik proef hier een vooroordeel van de auteur. Dit is een aanname, maar zo heb ik het geïnterpreteerd.  

Marcel wordt neergezet als iemand met interesse in Vikings. In dit boek wordt dit onterecht neergezet als iemand  die een mannelijke man met Andrew Tate principes is. En dat iedereen die Vikingen interessant vindt, dit ook zo ziet. Marcel laat op geen enkele andere wijze interesse in Vikings zien. Marcel is geen Viking. 

Je mag niet in het bos slapen. 

Echt, had een fictief evenement bedacht, maar niet dit. 

‘Ik zie nu pas dat de  wickerman  dit  jaar een vrouw is.’

‘Ja? En?’

‘Wat  een woke  gedoe toch weer,’ zei hij geërgerd.  ‘Volgens mij  is het een wickermán,  geen wickervrouw.’

Dit is zo niet de gedachte van castlefest 

‘Hij deed een stap naar hem  toe en nam  het kruisje tussen zijn  duim en wijsvinger. ‘Had  ik het  toch  goed gezien net,’  zei hij. Daarna liet hij het  los.  ‘Ik kan  hetzelfde aan jou vragen, niet?’

Dit suggereert dat er op castlefest geen plaats is voor christenen. Wat onzin is. 

Ja. Ik ben pissed. Ik snap niet dat dit zo heeft kunnen verschijnen. 


Tags:

Divider

One response to “offer – Jeroen Windmeijer

  1. Volledig met jou eens. Ik heb overgegeven na het lezen van dit boek. Mijn recensie komt later nog. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om dit boek aan een 14+ lezer te geven.

    Ik ben echt heel erg geschrokken van dit verhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.