Voor mijn 18e verjaardag kreeg ik ‘Nachtwacht‘ van mijn vriendengroep en bij het lezen van de achterkant sprak dit boek me meteen aan. Een tijd later wist ik ‘Dagwacht‘ te vinden, maar ‘Schemerjacht‘ was nergens meer te krijgen en ook vele bezoeken aan het boekenfestijn wisten me niet te verblijden. Tot ik mijn vriend een rondleiding in de bieb aan het geven was en mijn oog op de serie viel. En daar stond ie, deel 3. Die ging meteen mee, want ik wilde heel graag weten hoe het verder zou lopen.
Het leuke aan deze serie is dat de oorsprong niet Amerikaans of Engels is, maar Russisch. Sergei Lukyanenko schept een magische realiteit die zich afspeeld in Moskou en dat vind ik een verfrissende draai aan het genre. Daar in Rusland is deze reeks ontzettend populair (meer dan Harry Potter en Lord of the Rings) en ook de film werd flink bezocht. Ja, die heb ik ook gezien, maar ik denk dat het voor Russen leuker is. Want evenals de boeken, is de film ook wat zwaarder.
Hoewel in Nederland de serie is uitgegeven als triologie, is er ook een vierde deel, maar die is niet in het Nederlands verschenen.
Nachtwacht
Een bovennatuurlijke thriller over een duizend jaar oude wapenstilstand tussen Goed en Kwaad die verbroken dreigt te raken door de komst van een jongen.
Niemand is op de hoogte van hun bestaan – ze zijn niet te onderscheiden van gewone mensen – maar ze bestaan wel: de Anderen. Met hun buitengewone krachten leven ze tussen de bevolking, die niets merkt van de strijd die in hun midden woedt. Want de Anderen zijn verdeeld. Aan de ene kant staan de aanhangers van het Licht, aan de andere kant de aanhangers van de Duisternis. De ene groep heerst gedurende de dag, de andere tijdens de nacht. Al eeuwenlang bestaat er een status-quo tussen deze twee vijanden. Maar dan komen beide kampen achter het bestaan van een jonge soortgenoot – een kind nog – met grote krachten. Krachten waardoor het machtsevenwicht kan doorslaan in het voordeel van degene die de jongen voor zich weet te winnen. Hiermee komt niet alleen de toekomst van de Anderen op het spel te staan, maar die van de gehele mensheid.
Waardering: 3.5/5
Dagwacht
Ze zijn de nachtjagers van de straat. Ze vertonen zich pas als de duisternis is neergedaald over de stad. Eeuwenlang hebben ze zich verzet tegen de kracht van het Licht. Omdat er evenwicht moet zijn. Omdat de Duisternis net zo belangrijk is als het Licht.
Na het verhaal van de Nachtwacht is nu het woord aan de Dagwacht. Luister naar de verdoemde en de vervloekten die hún verhaal vertellen. Want de eeuwige strijd tussen Goed en Kwaad is gecompliceerder dan hij lijkt..
Waardering: 3.5/5
Schemerwacht
Niemand is op de hoogte van hun bestaan – ze zijn niet te onderscheiden van gewone mensen – maar ze bestaan wel: de Anderen. Met hun buitengewone krachten leven ze tussen de bevolking, die niets merkt van de strijd die in hun midden woedt. Want de Anderen zijn verdeeld. Aan de ene kant staan de aanhangers van het Licht, aan de andere kant de aanhangers van de Duisternis. Al eeuwenlang bestaat er een bestand tussen deze twee vijanden. ’s Nachts controleert de uit aanhangers aan het Licht bestaande Nachtwacht of hun tegenhangers zich aan het bestand houden, overdag is het de beurt aan de Dagwacht.
Maar nu is een gewoon mens achter het bestaan van de Anderen gekomen. De Nachtwacht en Dagwacht besluiten samen uit te vinden wie de verrader in hun midden is, want een Andere moet hun geheim hebben verraden. De Nachtwacht wordt vertegenwoordigd door Anton, de Dagwacht door de jonge Duistere Konstatin. Het spoor leidt naar een vrijwel onbewoond luxe appartementencomplex in Moskou. Hier begint een wedloop tegen de tijd…
Waardering: 4/5
Het einde van boek drie suggereerd heel sterk naar een vierde deel, maar die is er dus niet in het Nederlands (BAH). Heel jammer, dus misschien dat ik hem nog eens in het Engels lees.
Ik vind het in ieder geval een hele leuke serie en ik ben blij dat ik deel 3 nu heb gelezen. Ik merk dat ik de boeken nu wat beter kan volgen dan toen ik 18 was en ik vind de manier waarop Anton worstelt met de grens tussen goed en kwaad heel erg realistisch beschreven.
Je merkt sowieso dat Sergej Loekjanenko zich heel goed in Anton kan inleven, waardoor hij echt heel erg menselijk overkomt. Ik vond het ook interessant hoe hij ervoor heeft gekozen om boek 2 vanaf het Dagwacht perspectief te beschrijven, dit gaf een fijne twist en geeft je het idee dat het niet alleen maar om het goede draait.
Het is een fijne serie als je van magie en fantasy houdt, maar wel graag over de echte wereld leest en als je eens een keer wat anders wilt qua cultuur, want de Russische cultuur komt duidelijk naar voren.
Waardering: 4/5
Oeh, dat klinkt als een serie die ik ook moet lezen 🙂