Het is slecht gesteld met boeken nabijheid en het wordt alleen maar erger.

Geplaatst op 18 mei 2024 door Emmy in Column / 2 Comments

Als het nieuwe kabinet de BTW van boeken inderdaad verhoogd van 9% naar 21%, hebben lezers, auteurs, scholen, ouders, leesbevorderaars (kortom: de gemiddelde Nederlander) een groot probleem. Met deze keuze hebben ze bepaald dat een boek een luxeproduct is. Dat rijmt niet. 

Ze roepen dan wel dat de basis van het onderwijs terug moet naar lezen, rekenen en schrijven, maar eigenlijk zeggen ze hiermee dat boeken alleen nog maar geschikt zijn voor mensen die dat kunnen betalen. 

Dat stemt me verdrietig. Want er zijn heel veel mensen in Nederland voor wie die 22 euro (de gemiddelde prijs voor een Nederlands boek) al te veel is. Niet omdat ze geen boek willen, maar omdat dit bedrag niet gemist kan worden. Nu zijn er natuurlijk alternatieven als de bibliotheek, maar ook deze partij zal hard getroffen worden door deze maatregel. Evenals de vele mensen die meewerken aan een boek. Uitgevers, auteurs, redacteuren, illustratoren, vormgevers, drukkerijen en ga zo maar door. 

Om een voorbeeld te geven. 

Stel, ik mag elk jaar voor 1000 euro boeken aanschaffen in onze mediatheek. Dan zijn dit maar (!) 45 nieuwe boeken. Op 1650 leerlingen. Dat is echt een druppel op een gloeiende plaat. Als boeken nog duurder worden, dan wordt het haast onmogelijk om elke leerling een passend boek aan te bieden. 

Elke dag zet ik me op mijn werk (en daarnaast) in om ontlezing tegen te gaan. En geloof me, dit is echt een hele klus. Mediatheken worden wegbezuinigd (laat staan dat er nog een mediathecaris rondloopt), er is vanwege het volle curriculum amper tijd om stil te staan bij kwalitatief leesonderwijs, jongeren hebben geen boeken thuis (al dan niet vanwege niet-lezende ouders) of op school, ze hebben geen volwassene in hun leven die het lezen stimuleert etc. Het staat slecht gesteld met de boeken nabijheid voor jongeren. Dit zijn zorgelijke observaties. 

Wat gaat er gebeuren als boeken nóg duurder worden? Wie gaat dit oplossen? 

Lezen is geen linkse hobby. Lezen – en cultuur – zijn essentieel voor een maatschappij. Voor een kabinet die pretendeert de ‘Nederlander’ op de eerste plek te zetten, slaan ze de plank wat mij betreft heel hard mis. 

Tags:

Divider

2 responses to “Het is slecht gesteld met boeken nabijheid en het wordt alleen maar erger.

  1. Hear, hear. Je legt de vinger op de zere plek, Emmy. Helemaal mee eens.
    Ik heb nog de hoop dat het kabinet uit elkaar valt voordat dit doorgezet kan worden…

    • Same, en dat is niet alleen door dit achterlijke en ondoordachte plan, maar vooral omdat hun standpunten echt mijlenver van de mijne afstaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.