Na jaren wilde ik graag opnieuw stilstaan bij de diersymboliek van de uil.
Uilen hebben me altijd mateloos gefascineerd. Al van jongs af aan tekende ik graag uilen. In de dierentuin zocht ik ze graag op en de herinnering van het uiltje op een tak naast mijn slaapkamerraam is nog altijd levendig. Met mijn interesse in mythologie en symboliek wilde ik graag verkennen welke spirituele symboliek er achter bepaalde dieren zit. Hoe zit dat bij de oude Grieken? En hadden de Kelten er misschien een heel andere kijk op? Welke verbinding leggen we in het gewone leven met de uil? Ik ging op onderzoek uit.
Of het nu de uil is van de Fabeltjeskrant of de Hedwig de sneeuwuil uit Harry Potter: de uil speelt in onze cultuur nog altijd een grote rol. Het is een mysterieus nachtdier wiens gekras je kan laten wakken schikken. Het dier draait z’n nek bijna volledig rond, heeft indrukwekkende ogen die je aan lijken te staren en als je goed zoekt vindt je een uilenbal op de grond. We associeren de uil met wijsheid en kennis, maar ook met de nacht en met magie. De uil is immers een metgezel van tovenaars en heksen. Toch wordt de uil niet altijd als iets positiefs gezien, maar als een brenger van onheil.
Een uil kan geluidloos toeslaan. En daar komt deels die onheilspellende betekenis vandaan. Het slaat zomaar toe, kan uren stilzitten en je aankijken met die doordringende ogen en als je ’s nachts uilengekras over de lege velden hoort, zouden mijn nekharen ook onmiddellijk overeind komen staan.
Bij de Egyptenaren stond de uil nog niet symbool voor wijsheid, maar voor de dood. Het gekrijs van een uil zou de dood aankondigen. En de verontrustende blik van een uil bracht ongeluk. Alle gemummificeerde uilen die zijn gevonden, zijn onthoofd. Hiërogliefen met een uil betekenen vaak iets geven of offeren. Er wordt zelfs gedacht dat een bepaalde combinatie met – jawel, een uil – stond voor de dood.
Al vanaf de oude Grieken staat de uil symbool voor wijsheid. Het was de metgezel van Athena, de godin van onder andere de wijsheid. De uil zou haar alles influisteren wat zij niet kon zien, zodat ze uiteindelijk alles overzag. Een uil heeft scherpe zintuigen die hij in kan zetten in de jacht.
Of je nu op zoek gaat naar de Germaanse, Keltische, Noorse of zelfs de Azteekse symboliek van de uil, dan kom je veelal bij hetzelfde uit: de uil is de brenger van de dood. Een symbool van de nacht en alles wat daarbij hoort: mysterie, magie, de dood, zielen, de maan, de wijze oude vrouw.
Maar al deze verwijzingen naar de dood zijn niet letterlijk. Net als in de Tarot staat de Dood vaak voor verandering, een nieuwe periode en een voorbode van iets nieuws. De uil is daarmee de ideale boodschapper en aankondiger van veranderingen.
Later werd de uil gezien als het symbool voor duisternis. En werd diens schreeuw gezien als iets duivels, waardoor de uil een tijdlang een slecht imago had. Pas na de opkomst van het classicisme in de 16e eeuw greep men terug naar de uil als symbool voor wijsheid.
Ook in het sjamanisme van de oorspronkelijke bewoners van Amerika was de uil een belangrijk dier. Ook hierin speelde dood, transformatie en verandering vaak een grote rol. De uil was een boodschapper en voorspeller van spirituele gebeurtenissen, of deze nu positief of negatief waren. Dit nachtdier werd gezien als boodschapper uit de onderwereld en soms zelfs gezien als spirit in plaats van dier. Oftewel: de uil is voor velen een boodschapper uit de spirituele wereld.
In mijn ogen staat de uil voor wijsheid, voor dingen zien in de verte die anderen misschien niet zouden zien. Voor mysterie en zaken die plaatsvinden wanneer het donker is. Magie, oftewel datgeen wat niet door iedereen gezien wordt. Een brenger van boodschappen.
Wellicht dat heksen over de hele wereld zich zo tot de uil aangetrokken voelen: het is een boodschapper van verandering, een symbool voor wijsheid en intuïtie. Een dier vol magie dat leeft als de rest van de wereld slaapt. In de wereld van Harry Potter vertaalt zich dat misschien naar het krijgen van post, voor ons heksen staan de boodschappen van de uil voor transformatie. Mits je open staat voor wat de uil je te vertellen heeft.
Geef een reactie