Een aantal weken terug schreef ik over de binnenkant van een dunne hardcover. Vandaag wil ik een dikkere hardcover bespreken. Ik kocht een oud bibliotheekboek in de hoop dat deze ingenaaid zou zijn, maar ook dit boek bleek gelijmd. Toch denk ik dat ik middels deze blogpost goed kan laten zien hoe een hardcover er nou daadwerkelijk uitziet.
Let op: in deze blogpost wordt er een boek met zorg ontleed.
Dit was hem, mijn slachtoffer. Ik kocht hem voor een euro bij de bibliotheek in Rotterdam speciaal voor deze blogpost.
Kijk, hier zie je dus goed hoe een hardcover vrij losjes om het binnenwerk zit. Zou zit niet zo zijn, dan zou het boek veel sneller kapot gaan. Ennuh, dat gelige lijntje van garen? Dat is dus voor de sier (want dit boek is gelijmd).
De katernen zie je in dit boek niet zo goed zitten. Dit zie je beter wanneer een boek is ingebonden (genaaid), dan zie je echt van die bundels zitten. Je ziet op deze foto wel hoe het boek door middel van de schutbladen aan de kaft vastzit. Laten we die eens los gaan halen.
Het boek zit niet met de rug vast aan de kaft. Op de rug zit wel een extra papiertje (waar de garen ook aan vast zitten) om alle bundels netjes bij elkaar te houden. Dit wordt gedaan met boekbinderslijm en dat is – zoals ik al eerder vertelde – supersterk spul! Loshalen ging dan ook best lastig.
Ik kan eindelijk laten zien dat een kaft van een hardcover eigenlijk niks anders is dan drie stukken karton met een mooi laagje papier eromheen. Wat dit stukje dubbelzijdige plakband (waarvan 1 kant zelfs nog een plastic laagje heeft) er doet; geen idee! Er zit ruimte tussen de stukken karton om het boek flexibel te houden… Te strak = killing.
Kijk; nul functie, maar wel mooi.
Ook zonder het papiertje blijft het binnenwerk gewoon in elkaar zitten.. Maar wel minder stevig.
Katernen blijven gewoon aan elkaar zitten. Superfijn.
Zwaaien, zwieren, een boek valt echt niet zomaar uit elkaar. Deze is dus gelijmd en lekker stevig. Naaien kan ook, maar daarvoor moet ik eerst het juiste slachtoffer vinden.
Ik moet en zal die kartonnen eens los krijgen.
Done.
Een kaft van een hardcover bestaat dus uit 4 delen; 3 stukken karton en een groot stuk papier dat wij van buiten bewonderen. Aan de binnenkant wordt het karton bedekt door de schutbladen.
Begrippenlijst:
- Kaft – buitenkant van een boek. Vaak van drie stukken karton, gekaft met papier, linnen of leer.
- Paperback – boek met een slappe omslag.
- Hardcover – boek met een harde omslag (gebonden).
- Katernen – Bundels papier waaruit een boek wordt opgebouwd.
- Rug – De kant van het boek die je ziet als je hem in de kast zet.
- Ingenaaid – Papier aan elkaar genaaid.
- Ingelijmd – Papier aan elkaar gelijmd.
- Schutblad – Bladzijden die gebruikt worden om het binnenwerk aan de kaft te bevestigen. Beter zichtbaar bij een hardcover.
Hopelijk de volgende keer een echt genaaide binnenkant. Ook hoop ik dat ik eens bij biblion langs mag komen om te laten zien hoe zij van paperbacks hardcovers maken. Dat lijkt mij zo mooi!
Zijn er nog soorten boeken die jij graag ontleed zou willen zien? Of iets anders (technisch) van een boek wat jij graag uitgelegd zou willen hebben? Laat het me vooral weten!
Ergens doen de foto’s in deze post een beetje pijn, maar vreemd genoeg is het ook wel bevredigend om een boek zo uit elkaar gehaald te zien worden. Dat zal wel de boeken-sadist in mij zijn, haha.
Haha. Ik mishandel ze met liefde.
Weer super duidelijke post met een interessant onderwerp. Ik kijk er naar uit om eens een ingenaaide hardcover ontleed te zien.
Ik heb een hardcover waarvan een schutblad mist (tja, ongelukje, is er uitgescheurd geweest), met deze ontleding kan ik wat beter begrijpen hoe ik die beter kan verstevigen en wat er voor nodig gaat zijn. Heel handig.
Leuk om te zien! En ik zou het ook supertof vinden om een verslag van jou bij Biblion te zien, want ik ben ook nieuwsgierig hoe ze dat doen. Die biebboeken voelen altijd wel lekker stevig. Tegenwoordig zie je soms ook dat ze er een plastic hoesje omheen schuiven in plaats van er een hardcover van te maken, dat is vast makkelijker maar gaat minder lang mee.
Heb je al eens een cursus boekbinden gedaan? Dan leer je om oude boeken te herstellen.
Ik heb een hele minor boekmaken gedaan tijdens mijn studie 🙂
[…] Emmy from Zon en Maan shares how a hardcover is bound ⌘ Marcia shares 5 short stories that would be a great introduction to Sci-Fi. She also shares her […]