In het kader van Joost’s Friday Five wil ik vandaag vijf boekige bekentenissen met jullie delen. Wat zijn onpopulaire meningen waar ik me wel in kan vinden? Laten we eens gaan kijken.
- Boeken mogen er van mij gelezen uit zien.
Je boek maar een klein beetje open doen om koste wat kost te voorkomen dat de rug breekt: ik doe er niet aan. Ik doe heus wel voorzichtig met mijn boeken en gooi geregeld een gevulde booksleeve in mijn tas, maar er echt mee bezig zijn? Nee. Boeken zijn voor mij echt gebruiksvoorwerpen: ik vind het dus helemaal prima wanneer je duidelijke leessporen ziet. Sterker nog: als ik een boek vaak gelezen heb, vind ik het juist echt mooi. Dan zie je mijn liefde voor het boek ook aan het boek zelf. Ik maakte vroeger ook ezelsoren, dus ik ben echt een boekmishandelaar, geloof ik.
Ik vind leesplezier belangrijker dan een zo nieuw mogelijk boek in mijn kast.
2. Hermione – en heel veel andere personages uit Harry Potter – vind ik helemaal niet leuk.
Ondanks dat er heel veel opspraak over Rowlings nogal mensonterende mening is, wil ik Hermione toch wel noemen. Waar iedereen haar fantastisch vindt, vind ik deze boekenwurm eigenlijk maar schijtirritant. Ze is een betweter en aangezien ik dat ook ben, botst dat enorm. Ik vind haar bazig en kattig en ik vind het belangrijk hoe ze zich door anderen laat behandelen. Nou heb ik moeite met meer personages: dit komt denk ik omdat ik van jongs af aan zelf personages maakte voor in deze wereld.
Om samen te vatten: Hermione is overrated.
3. Er zijn teveel series: er zijn meer standalones nodig.
Geloof me, ik hou zeker van series.. Maar er zijn zoooo veel verhalen die gewoon in één boek hadden gekund. Zo veel verhalen die gerekt worden om maar aan die trilogie te komen. Ik pak liever een toffe standalone op dan dat ik aan de zoveelste serie begin. Ik vind het ook niet altijd leuk nieuws als er toch een vervolg op een boek blijkt te komen, terwijl het verhaal voor mijn gevoel al klaar was. Hoe gaaf het verhaal ook was.
4. Er ligt teveel focus op auteurs uit het buitenland
Ik zou zo graag zien dat er meer waardering komt voor YA auteurs van eigen bodem. Er zitten zo veel pareltjes tussen en ze krijgen ook echt amper de kans om te shinen. Tuurlijk, ik snap heus wel dat er echt fantastische boeken uit Amerika en Engeland komen, maar vergeet niet dat er daar ook heel veel boeken verschijnen waar we nooit over horen. Ik vind het echt stom dat Nederlandse en Vlaamse auteurs bij voorbaat al aan de kant worden gegooid. Niet alleen omdat ik nu zelf in het rijtje thuishoor (jawel, deels wel), maar vooral omdat ik weet dat de Nederlandse auteur het óók verdienen om hun verhaal te vertellen. En omdat ik het stom vind dat lezers ze bij voorbaat al weigeren, omdat ze Nederlands of Vlaams zijn.
Ik heb ook echt heel veel meer respect gekregen voor uitgevers, auteurs en selfpubbers sinds mijn boek is verschenen. Er zit echt zo veel werk achter. Wat een toppers!
5. Teveel YA boeken zijn gericht op meiden
Het zijn vooral de meiden op de middelbare school die lezen vaak nog wel leuk vinden. Tuurlijk, er zijn ook altijd wel lezende jongens, maar naarmate ze ouder worden, neemt het snel af. Zo zonde.
Een deel van dat probleem ligt aan de boeken zelf. Veel boeken zijn zo gericht op meiden. Waar zijn de boeken over jongens? Waar zijn de boeken waarin meiden niet altijd jongensgek zijn of de jongens alleen maar dol op voetbal? Waar zijn de boeken over non-binaire tieners? Daar hebben we er meer van nodig. Veel meer. Boeken over alle soorten tieners, waarin tieners niet als stereotype worden ingevuld.
Ja, er zijn al veel YA’s verschenen waar veel meer belangrijke en heftige thema’s aan bod komen, maar er valt nog zo veel te behalen.
Zo krijg ik best vaak de vraag op school: mevrouw, welk boek is leuk voor mij? Ik wil geen meisjes-achtig boek.
Natuurlijk kan ik dan vragen wat hij er meisjes-achtig aan vindt, en dat doe ik soms ook.. Maar meestal wil hij gewoon weten welke richting hij op kan. En daar help ik hem dan bij.
Dat was nog best lastig! Heb jij een boekige onpopulaire mening? Ik ben echt super nieuwsgierig!
Honderd procent eens met mening 4 en 5!
Dat elk verhaal een trilogie moet zijn, heeft blijkbaar met uitgevers te maken. In een chat met Melinda Salisbury gaf ze aan dat zij het liefst standalones schrijft, maar dat haar uitgever haar gevraagd had om toch van de ene serie een trilogie te maken en van de andere een duologie, omdat dat “beter verkocht”. Ik snapte er helemaal niks van… ik vind het best lekker dat een verhaal gewoon met 1 boek lekker afgerond is. (Salisbury ging vanaf nu alleen nog maar standalones schrijven, trouwens 😉 Heb jij trouwens Hold back the Tide van haar al gelezen? Standalone, Schotland…het klinkt als iets wat jou wellicht wel moet liggen!
Je had me met Schotland hahaha. Die ga ik opzoeken.
Ik had al zo’n vermoeden dat het daarmee te maken zou hebben. Ik merk namelijk zo vaak dat het aanvoelt alsof er nog wat aangeplakt is qua opvulling. Zonde.
Wat een heerlijk artikel, ben het eens met al je punten!
Die laatste drie snap ik helemaal! Ik hou de laatste tijd ook veel meer van standalones, en ik wacht nog steeds op een mooi boek over een non-binair personage. Ik heb nu op tv zo veel non-binairen gezien, daar moet ook een boek over te vinden zijn! Leuk dat je meedoet aan de FF Emmy 🙂