Zelden gebeurt het dat ik helemaal fan word van een boek van Nederlandse bodem. Waarom dat is? Geen idee. Ik blijf het proberen! Toch is het Kelly van der Laan gelukt. Zij schreef Stof en Schitteringen & Bloed en Scherven, waar ik heel enthousiast over was! Ik kan dan ook niet wachten op het derde deel! Nu mag ik van Kelly iemand blij maken met deze twee boeken, dus grijp je kans!
De Lentagon is de ultieme fusie tussen wetenschap en magie. Een magische energieversterker, die voorspoed en welvaart had moeten brengen, maar in plaats daarvan tijdens een verschrikkelijk ongeluk een deel van de hoofdstad van Parsia in de as legde. Omdat iedereen zich bewust is dat dit wonder van technologie in de verkeerde handen een gruwelijk wapen kan zijn, wordt de Lentagon achter slot en grendel opgeborgen. Dan gebeurt het ondenkbare en wordt de Lentagon door terroristen gestolen.
Joy Harting is niet bijster getalenteerd met magie, noch erg geinteresseerd in politiek rondom de Lentagon. Dat verandert wanneer ze op de snelweg naar Mentorn haar duim opsteekt voor een lift. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd in een wilde klopjacht, met als inzet het krachtigste massavernietigingswapen dat de wereld ooit gekend heeft…
Zes maanden na de gebeurtenissen van Stof en Schitteringen zitten de overlevenden vast in Jediah, waar ze door het leger gedwongen worden om een nieuwe magische energieversterker te bouwen. Intussen lopen de spanningen tussen Jediah en hun moederland Parsia hoog op en lijkt de situatie uitzichtsloos, wanneer een verrassingsbezoek en de catastrofale gebeurtenis die erop volgt hen opeens een uitweg biedt.
Op de vlucht, met gestolen kristal in hun handen, wordt het opeens schrijnend duidelijk hoe moeilijk het voor Seamon, Joy en Valeria is om zich niet te gedragen als de terroristen die iedereen zegt dat ze zijn…
Laat voor 19 december een reactie achter waarin je vertelt hoe jij de combinatie tussen magie en wetenschap voor je ziet.
Succes!
Ik wil Kelly bedanken voor het sponsoren van deze winactie.
Ik heb ze natuurlijk al maar jeej, superleuke giveaway 😀 Iedereen fan van Lentagon in 2016 😉
Wat een moeilijke vraag! Ik heb me juist voorgenomen om eens wat andere genres te gaan lezen dan ik normaal doe, dus fantasy en sf staan op de planning. En dan vertrouw ik graag op jouw advies! Bij de combinatie van magie en wetenschap denk ik aan Harry Potter, waarvan ik vorig jaar het eerste deel las. Dat vond ik wel aardig maar niet zo gaaf dat ik meteen verder ging met deel twee. Maar ik kan me wel voorstellen dat in een sf-boek de wetenschap een beetje wordt geholpen door magie, misschien iets met tijdreizen ofzo? We zullen het zien!
Ik denk dat de magie helpt om wetenschappelijke onderzoeken sneller te laten verlopen en dat de wetenschap ook geïnteresseerd is in de magie en daar ook onderzoek naar doet. Ik ben benieuwd hoe de combinatie tussen magie en wetenschap in het boek is uitgelegd.
Leuke winactie!
Als het wetenschappelijk niet lukt, een beetje magie toevoegen aan het mankementje denk ik. Ik doe graag mee. Ik ben de boeken hier nog nergens niet tegen gekomen.
wetenschap zal voor velen als magie lijken, en hopelijk vinden wetenschappers hun vak magisch zodat er steeds meer magische nieuwe dingen ontstaan.
Ik denk dat wetenschap en magie toch wel hand in hand kunnen lopen. In dit boek kunnen ze het zeker, denk ik. Eigenlijk ontstaat magie niet zomaar en ik weet zeker dat er wel ergens een verklaring zou kunnen zijn voor die dingen. Ik denk dat magie beter zou werken met wetenschap en ik denk dat het misschien omgekeerd ook zou kunnen werken… De combinatie van de twee zal zeker allesverslindend zijn. Dus, het wordt denk ik wel een feestje als ik dit boek zal lezen!
Ik denk dat als magie ooit ontdekt zou worden als zijnde bestaand, het door wetenschappers ontdekt zal worden. Wellicht ontdekken ze zelfs dat de meest bijzondere en prominente wetenschappers hun ontdekkingen deden met dank aan magie. Het zou in elk geval de wetenschap enorm vooruit helpen denk ik zo!
Ik ga ook een gokje wagen, ik denk dat wetenschap en magie heel dicht bij elkaar liggen. Bij magie denk ik bijvoorbeeld ook aan het maken van drankjes enz. En daar heb je wel wetenschappelijke kennis bij nodig om ervoor te zorgen dat je er niet teveel van een bepaald ingrediënt bij doet. Bovendien moet je weten welke kruiden enz. waar voor zijn zodat je geen gevaarlijke dingen maakt ( of juist wel natuurlijk. ). Dus zo zie ik het samenwerken. Het lijken me ontzettend gave boeken.
Wetenschap is een soort magie, men probeert nieuwe dingen te ontdekken en soms levert dat machtige magische resultaten op.
Eigenlijk zouden wetenschap en magie recht tegenover elkaar moeten staan. Wetenschap gaat over bewijzen en magie is onverklaarbaar. Maar wetenschap en magie zouden elkaar wel kunnen versterken. Ik ben heel benieuwd hoe de samenwerking in de boeken tot zijn recht komt.
Ik zie de combinatie als volgt voor me:
Alle wetenschappers specialiseren zich in zowel de wetenschap als de magie. De magie gebruiken ze voor doeleinden als scherper blijven, langer aan een stuk doordenken, dingen in de lucht laten zweven zodat ze iets van alle kanten kunnen bekijken en om bepaalde processen sneller te laten verlopen.
Maar helaas zijn er ook wetenschappers die anderen met hun magie wijs maken dat ze een grote wetenschappelijke ontdekking hebben gedaan en er dan met alle eer vandoor gaan.
Magie en wetenschap kunnen best samengaan, vind ik. Natuurlijk is magie niet altijd een exact iets, maar het is zeker te onderzoeken en het kan hierdoor goed samenwerken in mijn ogen. 🙂
Wetenschap en magie gaan voor een deel hand in hand en zijn daarin ook weer vijanden. Met de wetenschap probeer je iets te onderbouwen en uit te vinden wat niet begrepen wordt, maar aan de andere kant is magie iets wat niet tastbaar is en daardoor niet te begrijpen. Liefde is iets magisch, maar ook wetenschappelijk waar te nemen. Kan iedereen me nog volgen? De boeken lijken me heel mooi en zou graag mee doen.
Wetenschappers schrijven onverklaarbare dingen altijd af als ‘onmogelijk’ of ze verzinnen zo’n ingewikkelde verklaring dat geen enkel normaal mens het snapt. Dit doen ze omdat wetenschappers weten dat er magie bestaat en dat magie gebruikt wordt voor onmogelijke gebeurtenissen, maar ze vertellen het niet aan de rest van de ‘normale’ bevolking omdat ze niet willen dat iedereen over magie beschikt.
Wetenschap kan tot magische ontwikkelingen leiden.
Magie is het begin, alleen als er in magie geloofd wordt, gaat men zoeken of er een wetenschappelijke verklaring voor te vinden is. Zo niet, dan blijft het magie
Het kan zijn omdat ik bezig ben met een rerun van Once Upon A Time, maar ik zie wetenschap en magie hand in hand.
Magie kan net het beetje extra zijn dat wetenschap nodig heeft om toch dat wonder te verrichten. En andersom kan wetenschap dat extra beetje energie zijn dat nodig is om bepaalde magie mogelijk te maken. Daarnaast kan 1 van de 2 een inspiratiebron zijn voor de ander.
(once referentie: Hoe Dr. Frankenstein een magisch hart nodig had om het monster tot leven te wekken)
wetenschap kan leiden tot magische ontwikkelingen
Nou heb ik hier geen verstand van (van magie en wetenschap bedoel ik), maar deze boeken lijken me super. Als ik echt mag fantaseren zou ik de wetenschap en magie gebruiken voor een beter milieu, zodat het leven kan blijven leven, met mooie geuren en kleuren, ruimte voor alles (en iedereen!) wat leeft
Wetenschap en magie zijn als Ying en Yang……..
Ik heb hier heel lang overna gedacht want oei wat is dit een moeilijke vraag!
Wetenschap en magie.. Ik denk dat er met die combinatie hele mooie dingen zouden kunnen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan tijdreizen of misschien zelfs naar dimensie reizen. Stel dat er met die combinatie kanker en dementie genezen zou kunnen worden. Stel dat we planten snellen konden laten groeien of konden klonen dan zou iedereen op deze planeet genoeg eten hebben. Mewtwo en Mew klonen was vroeger leuk, maar dit zou misschien veel zinvoller zijn! De wereld zou een stuk mooier zijn, misschien zouden mensen dan nog langer gezond kunnen blijven. Anderzijds zou het ook voor veel ellende kunnen zorgen denk bijvoorbeeld aan terroristen die zouden magie kunnen misbruiken om zo nog gevaarlijkere bommen te maken. Misschien zouden dan heel Europa op kunnen blazen met één bom!
Ondanks dat magie en wetenschap op vele vlakken een mooie combi zouden vormen hou ik het liever bij de wereld zoals die nu is.
Oeh ik ben heel benieuwd naar deze boeken! Ik denk dat magie ervoor zorgt dat wetenschap ontstaat; zonder magie kan toch nooit iemand op het idee komen om zomaar uit het niets een telefoon uit te vinden? Of zelfs een auto? Je hebt magie (én fantasie) nodig om tot het idee van een wetenschappelijke ontdekking te komen. Zonder magie geen wetenschap!
Wetenschap is gelimiteerd en magie is voor mij de opvulling voor de gaten die in de wetenschap achterblijven… Maw; enkel door magie zal ooit mijn prins op het witte paard komen aandraven… (maar wanneer??)
Magie is uiteraard de basis van “de wetenschap”
“De wetenschap” is iets waar men veel tijd in steekt, terwijl magie en de natuur het antwoord al op weet en heeft.
Maar doordat wetenschappers alles willen benoemen geven ze er een naam en een ingewikkelde formule aan.
Want stel je voor dat we iets wat gewoon en natuurlijk is, ook zo laten… Wetenschappers maken het graag ingewikkeld.
Door back to basic te gaan, en te vertrouwen op hun (innerlijke) magie komen ze weer terug bij zichzelf, en de natuur.
Waardoor ze hun eigen energie, aardse energie en de energie van het sterrenstelsel kunnen bundelen om daaruit onuiputtelijke energie te halen…
Ze moeten er alleen wél in geloven…!
Magie is de voorloper van wetenschap. Eerst is er verwondering hoe iets kan, later wordt door de wetenschap vastgesteld hóe het kan. Magie is dus enkel wetenschap die we nog niet weten. Door simpel te accepteren dat sommige dingen zijn zoals ze zijn, zonder ze te kunnen verklaren, kun je magie en wetenschap met elkaar vermengen
Ik denk aan magie en genetica. Er wordt soms onderzoek gedaan bij ongeborenen naar bepaalde afwijkingen. Wanneer de kindjes ‘afwijken’ wordt de zwangerschap soms beëindigd. Met magie kunnen we deze kinderen misschien genezen 🙂
Wat een lastige maar geweldige vraag. Ik denk dat ze samen kunnen werken om bepaalde dingen te begrijpen. Magie weet bijvoorbeeld heel veel over de natuur en het milieu, zij kunnen de wetenschappers helpen om hier meer informatie over te geven. Wat de wetenschappers weer kan helpen voor onderzoeken.
Jeetje hier heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht 🙂 Ik denk dat wetenschap en magie best samen kunnen gaan. Vragen waar gewoon GEEN antwoord op te vinden is kun je misschien met behulp van magie oplossen. Ook kan de wetenschap met behulp van magie ontzettend gave dingen doen, denk aan kinderen met bijv. leukemie redden die anders zouden sterven. Maar op zich zit er in wetenschap denk ik al magie. Heel veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet hoe leuk Oud-Grieks is 😉 Als je dat eenmaal gaat lezen komt er toch een soort magische reactie in je hoofd op gang (bij mij tenminste) En bij het eten van chocola en oliebollen gebeurt er ook wel iets magisch hoor!
Volgens mij zou magie de basis kunnen zijn voor wetenschap. Alles wat je niet kunt verklaren is magisch. Het zou handig zijn las je wetenschappelijk kunt bepalen hoe magie werkt en daarmee kunt bekijken hoe je magie nuttig kan inzetten.
Ik ben nu al een paar dagen aan het nadenken over deze vraag, maar ik vind hem heel lastig. Aan de ene kant ben ik het namelijk met de andere reacties eens dat magie en wetenschap heel goed samen gaan. Maar toch zie ik magie als iets anders, iets ongrijpbaars. Wetenschap is (grotendeels) gebaseerd op logica, het valt te beredeneren. Bij magie werkt dat niet zo. Dus hoewel ik denk dat magie wetenschap heel goed zou kunnen versterken (ik vraag me af of het andersom ook zo goed zou werken, hoe kan wetenschap magie versterken? Anyone?), denk ik dat het voor veel problemen zou kunnen zorgen omdat magie zoiets ongrijpbaars is. Mensen zijn snel bang voor dingen die ze niet begrijpen, die ze niet logisch kunnen beredeneren. Ik denk dat magie en wetenschap daarom door het toedoen van mensen uiteindelijk een gevaarlijke combinatie zullen vormen. (is trots op haar diepzinnige antwoord)
Leuke vraag! Wel moeilijk om te beantwoorden, heb er dan ook een tijdje over nagedacht. Magie en wetenschap zijn beide brede begrippen. Als je magie wilt beoefenen zul je zeer precies te werk moeten gaan, een verkeerd woord kan een totaal andere uitwerken hebben bij een gesproken spreuk (zelfs een verkeerde letter kan dat), ook als je toverdranken of mengsels maakt zul je alles precies moeten afmeten en wegen, uit de lospols en op goed geluk kan levensgevaarlijk zijn. Dus wat betreft de precisie en nauwkeurigheid waarmee je met magie om moet gaan lijkt het zeer veel op wetenschap, ook in de chemie (wat zeer veel overeenkomsten heeft met toverdrankjes en mengsels) moet je voorzichtig te werk gaan. En spreuken kunnen natuurlijk wiskundig ontleed worden, jazeker zeer wetenschappelijk! Magie kan als iets zweverigs worden gezien, vooral omdat veel onverklaarbaar is (of niet begrepen word), datzelfde geld voor veel wetenschappelijk onderzoek. Algebra word niet voor niets vaak gezien als Abracadabra 😉 En wat dacht je van het onderzoek naar het menselijke lichaam? Of wiskunde in de oudheid? Of dat de zon het middelpunt is van ons sterrenstelsel en de aarde eromheen draait en niet andersom? In Egypte maakten de mystici gebruik van Chemie, natuurkunde/sterrenkunde en wiskunde bij het uitoefen van hun beroep, wat toen (en nu soms nog) werd gezien als magie. Eigenlijk is er niet zo heel veel verschil tussen magie en wetenschap, behalve dat sommige magie niet door natuurwetenschappen te verklaren is, maar dan hebben we altijd nog filosofie en het spirituele (ook iets wat je kunt studeren/bestuderen, dus een wetenschap).
Wat een fantastische reacties allemaal! 😀
Dankjewel! Kijk er naar uit om van je boeken te genieten!
Silvia, sorry dat het even duurde, maar de boeken zijn naar je op de post. Ik hoop ook dat je ervan geniet 😀 xxx