Waarom ik mezelf een echte Slytherin vind

Geplaatst op 13 mei 2018 door Emmy in Persoonlijk / 11 Comments

De meeste Potterheads weten precies in welke afdeling ze thuishoren. Of dat nu dankzij de boeken is, de films, Newt Scamander of via Pottermore. Ik was negen en wist het zeker dat de sorteerhoed mij bij Zwadderich zou indelen. Bijna twintig jaar later deel ik nog steeds dezelfde mening.

En het Harry Potter spel, waar je zelf je eigen afdeling kiest, zette me een beetje aan het denken. Automatisch koos ik voor Slytherin en tijdens het spelen merkte ik dat je in het spel een slimme leerling moet zijn, moedig moet zijn en trouw aan je vrienden. Past dit wel goed bij een Slytherin? Ja.

Al sinds ik de Harry Potter boeken lees, wist ik het zeker; ik hoor bij Slytherin. Ondanks dat het de ‘slechte’ afdeling is, vol pestkoppen en dat soort dingen. Op een of andere manier voelde ik me daar meteen thuis. Ik ben niet moedig (vind ik), behalve bij ghosthunts, ik ben wel trouw, maar ik voel me geen huffelpuffer en ondanks dat ik creatief ben en best wel goed kan leren, ben ik kampioen uitstellen en heb ik me door veel huiswerkopdrachten heen gebluft. No shame. Al die dingen waar ik me wel mee identificeer, kan ik ook kwijt in Slytherin.

Want Zwadderaars zijn creatief in het ombuigen van de regels en dit hoeft niet meteen een wet te zijn; het kan ook een ander pad lopen dan gebruikelijk; je neus een andere kant op wijzen. Ik heb veel baantjes; ik wil vanalles en ik zoek steeds een nieuwe weg om mijn plannen te realiseren. Hier werk ik hard voor en moet ik moedig voor zijn. Moedig ben ik ook in het opkomen voor mijn vrienden en mezelf.. Ga je te ver, dan ben ik net een explosie. Mensen van Slytherin zijn niet meteen dom, lui of laf… Kijk naar Draco, die altijd net onder Hermione stond.

Ik vind ambitie erg belangrijk. Zonder deze drijfveer zou ik bijvoorbeeld absoluut niet al mijn werkzaamheden draaiende kunnen houden. Dan was ik al duizend keer gekapt met bloggen en dan was mijn eigen onderneming nooit van de grond gekomen. Daar is wilskracht voor nodig, discipline. Dezelfde discipline die er ontbreekt in het maken van mijn huiswerk, gooi ik wel allemaal in mijn eigen projecten.

Scorpius Malfoy is misschien wel het personage wat het beste bij mij past. Toen Melisa en ik een deel van het toneelstuk keken, was ik best onder de indruk van dit personage. Houdt van boeken, doet alles voor zijn vrienden, slim, moedig op zijn eigen manier, creatief..nerdy. Hallo, ben jij soms mijn spirit animal?! Zeker na de oorspronkelijke boeken is het beeld van Slytherin verbeterd; het zijn niet allemaal bitches die alleen maar in mensen van puur bloed geloven. Scorpius draagt daar natuurlijk aan bij.

Beetje jammer alleen dat de pestkop in de nieuwe HP game perse een Slytherin moet zijn.

Ondanks dat ik mezelf een echte Slytherin vind, delen veel mensen mij in bij Ravenclaw. Pottermore deed het, maar ook mijn vader. Hij en zijn vriendin kochten voor mij een gewaad in Amerika, maar hadden geen idee welke afdeling het moest zijn. Hen werd uitgelegd dat Ravenklauwers intelligent zijn, origineel en creatief. En dat past ook wel bij me. Ik kan goed leren, heb een goed stel hersens, heb toffe ideeën en ben creatief, maar ik voel me geen onderdeel van Ravenklauw. Ik ben de meest luie persoon die je kunt bedenken wat huiswerk betreft en ik leer liever op mijn eigen manier dan via de gebruikelijke weg. Slytherin en Ravenclaw liggen op deze vlakken namelijk behoorlijk dicht bij elkaar, meer dan je in eerste instantie zou denken. Vindingrijkheid, slim en vastberadenheid zijn namelijk kenmerken van Slytherin en dat vind ik beter bij mij passen. Net als dat Slytherins ook enorm trouw kunnen zijn (aan datgeen wat ze zelf waardevol vinden), terwijl trouw een kenmerk van Huffelpuff is. Alles ligt veel dichter bij elkaar dan je verwacht.

Ik voel me vet slim als ik dit schrijf. No shame.

Hoewel er echt wel verschillen tussen alle afdelingen zitten, is het niet zo zwart/wit als bijvoorbeeld de facties in Divergent. Het is niet voor niets dat de meeste lezers van die trilogie grote moeite hebben om zichzelf ergens te plaatsen; we zijn immers allemaal Divergent. Ik denk dat dit in de wereld van Harry Potter ook ergens is; veel lezers hebben de neiging om huizen te mixen om bij twee huizen te horen. Maar als je alle kenmerken echt goed gaat bekijken, dan zie je enorme overlappen. Daardoor kan je gewoon een moedige, trouwe en slimme Slytherin zijn, zonder een tweede huis te moeten nemen. Tof toch?

Wanneer wist jij in welk huis je hoorde? Waarom pas jij daar zo goed? 

Tags: ,

Divider

11 responses to “Waarom ik mezelf een echte Slytherin vind

 1. Ik ben er nog altijd niet over uit. Ik ben slim en leergierig als een Ravenclaw (waar ook pottermore me tot 3 keer toe indeelde). Maar eigenlijk vind ik zelf dat ik veel beter in Hufflepuff pas. Ook mijn vriend wist het niet waar ik zou horen, we waren het wel eens dat hij alleen maar in Ravenclaw zou passen!

 2. Ik ben zelf een Gryffindor, want daar voel ik me het meeste thuis. Maar ook mij delen mensen altijd in bij Ravenclaw.

  Ik heb onlangs nog een hele discussie met iemans gehad dat niet alle zwadderaars slecht zijn. Dat er net zoveel corruptie is in de andere houses.
  En toen kwamen ze met ‘noem eens een zwaderaar die goed was’ waaruit ik dan meteen opmaak dat ze niet de boeken hebben gelezen, haha. Het komt puur omdat de meeste deadeathers uit Slytherin kwamen. Maar ambitie is geen slecht iets! Helemaal niet juist. Mensen willen gewoon een duidelijk onderscheid tussen goed & slecht. Dat is zo ontzettend jammer!

 3. Mooi geschreven.
  Ik heb eigenlijk altijd de voorkeur gehad voor Ravenclaw, al vind ik mijzelf niet bijzonder slim ofzo. Maar voor slytherin ben ik te gevoelig en voor gryffindor ook trouwens. Ik zou daar zo ondergesneeuwd zijn op die leeftijd. En als het dan gaat tussen ravenclaw en hufflepuff, dan heb ik toch meer affiniteit met ravenclaw. 🙂 Hier word ik overigens ook in elke test nog in gesorteerd.

 4. Ik heb zoals heel veel anderen eerst heel hard gedacht dat ik een Gryffindor was; ookal was ik totaal niet moedig of iets dergelijks.. Pas een paar jaar terug (oké, misschien 10 jaar ofzo?) realisseerde ik me dat ik meer bij Slytherin pas. Ik vind ook wel dat ik wat Hufflepuff trekjes heb, dus ik noem mezelf een trotse Slytherpuff, maar als ik écht maar één afdeling mag kiezen, dan toch 100% Slytherin!

 5. Ik heb mezelf in Ravenclaw gezet. Laat me leren en ik ben superblij. Als het zou kunnen zou ik mezelf zo een eeuwige student zien zijn, omdat ik álles wil leren en bestuderen. Dat betekent inderdaad niet dat er geen overlap is. Ik zie mezelf ook als trouw, en zet mijn neus regelmatig de andere kant op.

 6. Ik voelde me vrij snel thuis in Hufflepuff. Na het lezen van de boeken bleek Pottermore er ook zo over te denken. Maar eigenlijk vond ik de test die bepaalde hoeveel procent je in welk huis hoorde nog het interessantst. Ok, ik ben grotendeels Hufflepuff maar ik heb evengoed een deel Ravenclaw, Gryffindor en Slytherin in me. Je past nooit in één vakje. Zelfs in een fictieve wereld is het onmogelijk om mensen uitsluitend in één categorie in te delen. Oh ja, procentueel gezien ben ik dus een HuffRavfinIn of iets dergelijks. 48 % Hufflepuff, 23% Ravenclaw, 21% Gryffindor en 8 % Slytherin. Die testjes in de Instagram Stories van een tijdje terug toonde ook aan dat je bij elk huis wel minstens één eigenschap van je zelf kan terugvinden.

 7. Ik denk dat je inderdaad wel gelijk hebt en dat de afdelingen erg overlappen. Het zal ook niet voor niets zijn geweest dat de tovenaars achter de afdelingen besloten om samen te werken en Zweinstein te stichten. Ik denk dat het vooral jammer is dat in de HP-cultuur de houses gekoppeld zijn aan vooroordelen: kwaadaardige Slytherins (wat ze niet zijn, begrijp ik nu inderdaad beter) sullige Hufflepuffs, nerderige Ravenclaws en roekeloze Gryffindors. Terwijl het veel meer om het lijf heeft en je uiteindelijk allerlei verschillende karaktereigenschappen nodig hebt om je te redden in wat voor situatie dan ook. En in dat opzicht vind ik Zwadderich eigenlijk juist een sterke afdeling, als ik het zo bekijk, omdat het bewijst dat het helemaal niet zo erg is als men het soms doet voorkomen om hard te werken voor het bereiken van je doelen en van de paden af te wijken en ambitieus te zijn. Goed stuk!

  • Thanks! Als jonge lezer is het natuurlijk heel makkelijk om alle afdelingen in te delen in goed en kwaad. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Gelukkig maar! #slytherinpride

 8. Ik heb me dus al die tijd zitten afvragen waarom jij jezelf identificeerde met Slytherin en nu ik eindelijk de boeken helemaal uit had, kon ik het hier komen lezen, haha. Ik begrijp het nu veel beter!

  Zelf ben ik een echte Ravenclaw. Ik zou wel een Griffydor willen zijn, maar daar ben ik niet moedig genoeg voor. Ik ben niet iemand die hard hoefde te leren vroeger, maar ik ben wel ontzettend nieuwsgierig, verdiep me graag in van alles en nog wat en ik hou ervan om creatieve oplossingen te bedenken.

  • Ik denk dat wanneer je de boeken hebt gelezen, het veel gemakkelijker is om Slytherin echt te snappen. In de films zijn het immers alleen maar de pestkoppen. 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.