Top Ten Thursday: Boekenafknappers

Geplaatst op 27 maart 2014 door Emmy in TTT / 14 Comments

Elke donderdag organiseerd De Lady Library een top tien waarin er een lijst opgesteld dient te worden aan de hand van een thema of onderwerp. Pittig en leuk. Deze week werd er een wel heel pittig thema op tafel gegooid. Een thema waar menig booknerd wakker van kan liggen. Onderwerpen waardoor je gelijk op een boek afknapt.

Ik beken, ik wilde meteen ‘cover, cover!’ gillen, maar dat is geen onderwerp.. Dus ik heb mezelf een aantal keer achter de oren gekrabt. Zijn er wel onderwerpen waar ik meteen op afknap? Ik lees zelden een boek niet uit.. en als een boek me niet zo tof lijkt, dan lees ik hem gewoon niet.. Maar ik ga mijn best doen!

1. Boeken die wanhopig moeilijke namen gebruiken om zo de wereld van Tolkien te evenaren. Serieus. Gewoon. Nee. Ik snap dat je als schrijver graag een wereld wil scheppen, maar waarom moeten de personages dan een naam hebben die verzonnen is door de kat die over het toetsenbord heeft gewandeld? Echt hoor. Type wat randoms en gooi er nog wat klinkers tussen. Zullen we het even proberen? Bojanjeb is een arme boek uit Vavecogob die er op een ochtend achterkomt dat hij afstand van de machtige tovenaar Lokaj en recht heeft op het zwaard van Bloed. Bijgestaan door de bloedmooie Gasadra moet hij de wereld redden. Hebben jullie mijn punt? Mooi. Daar kan ik dus echt niet tegen, want a. hoe spreek je het in godensnaam uit? b. de vaart verdwijnt zo mega uit het verhaal. c. De goden mogen weten wie wie is.

2. 15 jarige hoofdpersonen die halsoverkop verliefd worden op een bijzonder – bij voorkeur – onsterfelijk lekker ding die al ontzettend lang mee gaat maar nog nooit zo verliefd op haar is geweest. Ze weten het zeker: hun liefde gaat nooit voorbij. Donder toch lekker op… Echt hoor.. Er zijn zo ontzettend veel boeken die daar om draaien… Ondertussen krijg ik er een beetje de kriebels van.

3. Boeken waarin men origineel probeert te doen met bijzondere wezens en ze dus maar aan elkaar koppelen. Half dier half vampier.. weet ik veel wat. Echt.. ik vind het veel beter als een schrijver echte folklore kan omzetten een bloedstollend goed verhaal.

4. Slechte nabootsingen van…

5. Ontzettend trage inleidingen. Ik wil het liefste vanaf zin 1 al helemaal meegetrokken worden in het verhaal. Als je zelfs een bloemkool spannend kan maken, heb je mij te pakken.

6. Als de serie niet verder is uitgegeven. Huilie huilie. Uitgevers, ik snap dat het soms te kostbaar is. Maar HUILIE.

7. Ik ben ondertussen ook wel een beetje liefdesdriehoek moe. Maak er eens een vierkant van. Of een hexagon.. Nee.. Wacht.. Dat wordt misschien een orgie. Laat maar.

8. Als ik gespoiled ben. HUILIE. Echt. Hoe kan je het anderen aandoen.

9. Lelijke covers. Ha. Zeg ik het lekker toch. Lekker puh. Geef me maar straf. Voor mij is dat echt wel een afknapper.

10. Allereerst verbaasd het me dat ik de tien uberhaupt heb gehaald.. Maar nu krijg ik het wel moeilijk. Ik denk dat ik het ook wel een afknapper vind als ik mezelf niet kan identificeren met karakters: als er teveel afstand is.

Wat zijn jullie afknappers wat boeken betreft?

Tags:

Divider

14 responses to “Top Ten Thursday: Boekenafknappers

 1. Je noemt er inderderdaad gelijk een paar 😉 Bij The Hungergames had ik niet zo’n moeite met de love triangle, maar na een tijdje wordt het vervelend – en ik lees niet eens zo veel YA als jij, moet je voorstellen xD De ‘oudste’ love triangle die ik tot nu toe ben tegen gekomen, soort van, is trouwens in Bleak House van Charles Dickens. De hoofdpersoon is verliefd op de dokter, maar die ziet haar niet staan denkt ze, en dan gaat ze verloven met haar veertig (!) jaar oudere guardian, maar dan komt de dokter terug en die is toch ook verliefd op haar, en guardian laat haar met de dokter trouwen en koopt een huis voor ze. Dus zelfs The Great Dickens is er schuldig aan xD

  En tja … verder allemaal wel een beetje haha

 2. Leuke lijst en heel herkenbaar! Ik geloof dat ik nummer 8 het aller aller ergste vind o.O Vooral als ze het dan out of the blue zonder waarschuwing doen (denkt aan de spoiler van Samensmelting in een booktube filmpje.. :'( )

 3. Daar staan er veel tussen die ook op mijn persoonlijk afknapper-lijstje zouden staan. Vooral de eerste. Zo’n boek waarbij je een lijst met omschrijvingen van karakters nodig hebt vermits de namen zo erg op elkaar lijken. Hierdoor kan je helemaal niet opgaan in het verhaal omdat je anders de helft mist en ik ben iemand die echt wel volledig wil kunnen wegduiken in een boek. Liefst zo snel mogelijk, dus ook die trage inleidingen zouden mij afremmen.

  Ik vind het ook erg jammer wanneer je een leuke/grappige reeks ontdekt om dan nadien vast te stellen dat ze er slechs enkele boeken van hebben vertaald. Gelukkig heb ik bij een van die reeksen aan een leuk prijsje de volgende Engelstalige delen kunnen kopen.

 4. Ebe

  Ik vind boeken waarbij de inleiding te lang duurt ook behoorlijk irritant. Vooral bij boeken met het thema ‘het dagelijkse leven’. Je kent het wel: ‘Ik sta op, pak een rood kleedje uit de kast en doe het snel aan (ik ben veel te laat wakker geworden) en eet een beschuitje op de fiets. Even later kom ik het schoolplein opstormen, net te laat voor wiskunde.’ Die schrijvers weten zelf zeker niet hoe vaak pubers dit meemaken (elke dag dus) en dat het ontzettend saai is?
  XXX

 5. Ebe

  Ik vind boeken waarbij de inleiding te lang duurt ook behoorlijk irritant. Vooral bij boeken met het thema ‘het dagelijkse leven’. Je kent het wel: ‘Ik sta op, pak een rood kleedje uit de kast en doe het snel aan (ik ben veel te laat wakker geworden) en eet een beschuitje op de fiets. Even later kom ik het schoolplein opstormen, net te laat voor wiskunde.’ Die schrijvers weten zelf zeker niet hoe vaak pubers dit meemaken (elke dag dus) en dat het ontzettend saai is?
  XXX

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.