Samhain + win de Letters & Lights Halloweenbox

Geplaatst op 31 oktober 2018 door Emmy in Spiritueel, Winactie / 8 Comments

Happy Samhain! Of, zoals de meesten het kennen, Halloween.

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik iets heb geschreven over paganistische jaarfeesten. Niet omdat ik er niks mee doe, maar vooral omdat ik er even geen behoefte had om over te schrijven. Ik vier de jaarfeesten namelijk niet heel intens, maar het zijn wel acht momenten in het jaar waarbij ik extra stilsta bij de natuur. Daarvoor is het voor mij niet altijd nodig om er een heel feest of ritueel aan te hangen. Samhain is echter een jaarfeest waar ik elk jaar wel bij stilsta en – zeker nu Halloween zo populair begint te worden in Nederland – ook interessant om over te schrijven. Want wist je dat bijna alle Halloweengebruiken die aan het overwaaien zijn vanuit Amerika, juist een historische oorsprong hebben uit.. Europa! Ik wil graag bij een paar van deze gebruiken stil staan. Want Halloween is echt niet alleen maar griezelen.

Waarom brengen we Halloween in verband met griezelen en enge dingen als geesten, heksen en magie? Nou, dat is gemakkelijk te verklaren. Vroeger werd Samhain gevierd als een van de grote feesten. De oogst is binnen en het is nu echt herfst. De natuur maakt zich klaar voor de winter en lijkt af te sterven. Dode blaadjes, kale takken, dieren die wegtrekken of gaan slapen. Het is niet zo gek dat het geassocieerd wordt met de dood. Men zegt dan ook wel dat de sluier tussen deze wereld en het dodenrijk het dunst is. Het is dan ook een feest waarbij overledenen worden geëerd; degene die voor ons zijn overleden.

Ring ring…

Denk jij nu aan de film Coco? Top, want daar hebben ze het over hetzelfde idee. Er zijn allerlei culturen die Halloween – of het vereren van de doden – vieren. Het komt voort uit het paganisme, maar komt in vele culturen terug.

En dat verkleden dan?

Deden ze vroeger met maskers, om de kwade geesten te verdrijven.

Ha, de pompoenen, nu heb ik je Emmy!

Zelfde verhaal. De pompoenen of knollen met uitgeholde gezichten en een lichtje moest kwade geesten afleiden zodat ze de levende mens met rust zouden laten.

Zo Amerikaans is dit feest dus helemaal niet, al heeft de Amerikaanse cultuur het wel ontzettend commercieel gemaakt, precies zoals we gewend zijn.

Tot zover mijn kennisoverdracht. Wat ga ik dit jaar doen met Halloween? Net als voorgaande jaren heb ik mijn eigen traditie; Halloweenkoekjes. Het zijn gewoon kaneelkoekjes, maar ik maak ze echt alleen met Samhain en deel ze dan uit bij D&D.

Meestal hol ik een pompoen uit, maar ik denk dat ik het dit jaar even oversla en vooral wil stilstaan bij wat het afgelopen jaar mij heeft gebracht en waar ik afscheid van wil nemen. Welke dingen dit zijn hou ik voor me, maar in mijn beleving is dit een ideaal moment om frustraties, zorgen en dingen die je helemaal niet meer met je mee wilt dragen van je af te laten vallen. Als een boom die het blad verliest. Daar ga ik bij stilstaan met Samhain, zodat ik ruimte heb voor nieuwe dingen.

Ik wil Samhain toch een beetje met jullie vieren en daarom ga ik vandaag op instagram een Letters & Lights Halloween box verloten. Check @zonenmaan vandaag om te zien hoe je meedoet en kans maakt op een – vind ik – hele gave box vol goodies.

Wat ga jij doen met Halloween?

 

Tags: ,

Divider

8 responses to “Samhain + win de Letters & Lights Halloweenbox

 1. Priscilla

  Wat ontzettend leuk dat je een halloween box cadeau gaat geven, ik vond hem helemaal geweldig 🙂 !
  Ik vier Halloween eigenlijk nooit echt, maar heb nu wel meer interesse gekregen na jouw verhaal. Misschien dat ik er toch maar eventjes wat meer over ga lezen.

  Happy Samhain 🙂

 2. Ik heb vanavond een D&D sessie met halloween donuts, en dat is ook echt het enige wat ik ga doen met Halloween :’D Meestal versier ik het appartement ook wel met veel pompoenen, slingers en spinnenwebben, maar daar had ik dit jaar niet zo’n zin in. Heb wel wat pompoenen staan, maar geen enge. Toffe winactie trouwens, ik ga straks eens een kijkje nemen!

 3. Kitty Smulders

  Ik vier Halloween altijd lekker alleen of met vrienden. Geen party maar een avondje genieten van de beste griezelfilms (van het jaar of mijn favorieten allertijden). Ik ben dit jaar al wat vroeger begonnen omdat ik weer eens de Conjuring, Halloween en Freddy Krueger collectie wilde zien. En vanavond ga ik voor de nieuwere films Get out, Hereditary en A quiet place. Popcorn en warme chocomel erbij en griezelen maar. 🙂

 4. Marian B

  Wij vieren het niet, maar er komt wel elk jaar een Halloweenhoekje. Helaas geen IG dus ik kan niet mee doen. En Halloween is alweer voorbij.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.