Gewist (Slated #1) – Teri Terry

Geplaatst op 18 april 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Gewist (Slated #1) – Teri TerryGewist door Teri Terry
Ook door deze auteur: Gebroken
Serie: Slated #1
Andere boeken in deze serie: Gebroken
Uitgever: Imagine | Maart 2019
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9789463334594
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Kyla heeft geen verleden meer. Haar persoonlijkheid is uitgevlakt, haar herinneringen zijn voor altijd verloren.

Ze is Gewist.

Volgens de regering was ze een terrorist en verdient ze een tweede kans - zolang ze zich aan de regels houdt. Maar door Kyla's hoofd galmen echo's van vroeger. Ze wordt voorgelogen, niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?

De Slated trilogie stond al jaren op mijn lijstje, maar ik kwam er nooit aan toen om de boeken aan te schaffen. En toen kwam daar opeens de Nederlandse vertaling! Gewist klonk als een heel tof boek: dystopisch, maar op een heel andere schaal. Ik besloot dat als er één boek zou zijn dat ik perse voor YALFest wilde lezen, deze het zou worden.

Kyla heeft geen verleden. Haar persoonlijkheid en herinneringen zijn voor altijd uitgewist: ze is Gewist. Volgens de regering was zij namelijk een terrorist en om te blijven leven, kreeg ze deze tweede kans. Maar wat niemand weet is dat er echo’s van het verleden door haar hoofd galmen tijdens haar dromen. Ze weet dat er iets mis is: maar wat? Als er meer mensen beginnen te verdwijnen, alleen maar omdat ze kritiek hebben, gaat Kyla op onderzoek uit.

Je merkt meteen een aantal zaken bij het lezen van Gewist. Allereerst dat het een wat oudere young adult is. Hij is minder flitsend dan de nieuwste trilogieën en minder extreem. Dit maakt het echter wel dat het degelijker is, minder in (geknutselde of gedwongen) clichés vervalt en dat het allemaal wat realistischer overkomt. Ik vind het fijn om op deze manier kennis te maken met een wat ouder werk. Het is meteen duidelijk waarom Gewist een blijvertje is.

Nummer 2 is namelijk dat het een opbouw is voor de rest van de serie. In veel trilogieën merk je al snel dat er eerst maar één boek was en dat het vervolgens uitgegroeid is tot een trilogie. Of dat alle goede actie in boek één zit en de rest nogal vergezocht. In Gewist merkte ik duidelijk dat dit verhaal geschreven is als trilogie. In dit boek maak je echt kennis met Kyla en de maatschappij waarin ze leeft. Je leert haar kennen, zij leert de mensen om zich heen kennen en voorzichtig worden er kleine mysterieuze dingen prijsgegeven.

Het boek is daardoor niet mega spannend, maar maakte mij wel ontzettend nieuwsgierig naar de rest. Wat is er precies met Kyla gebeurd? Wat gaat er gebeuren? Hoe ver zullen de Hoeders gaan? Ik wil het allemaal weten en ik weet dat de vervolgen mij dit gaan bieden. Dat bedoel ik met degelijk: je gaat niet enorm verrast worden, maar je weet wel dat het smakelijk kost gaat zijn.

Kyla vond ik op het eerste oog een lastig personage om in te komen. Ze is natuurlijk helemaal leeg. Ze leert mensen kennen en haar lichaam opnieuw ontdekken. Zo worstelt ze er mee of ze nu links of rechts is. Dit vond ik een mooi detail. Toch miste ik wat meer over haar te weten. Haar dromen, idealen. Haar gedachten en emoties komen wel over, maar de rest (was) nog erg blanco. Dit gold ook voor andere – niet gewiste – personages.

Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit om het mysterie rondom Kyla te ontrafelen. Ik denk dat deze serie alleen maar spannender kan worden!

Gewist is een en al mysterie. Je leert Kyla kennen en vraagt je af of zij in staat is tot de daden waar zij voor veroordeeld is.

Gewist is een erg prettig lezende dystopie. Het boek zit vol mysterie en zet je aan het denken. Het is misschien minder flitsend dan andere boeken, maar zit erg goed in elkaar. Ik denk dat het vervolg alleen maar spannender zal worden, omdat er meer antwoorden op vragen gaan komen.

four-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “Gewist (Slated #1) – Teri Terry

  1. De sfeer van dit boek is me altijd bijgebleven (denk dat ik ‘m ergens rond 2015 las?) dus heel blij dat alle NL-lezers het nu ook kunnen ontdekken! Wel jammer dat de Britse schrijfstijl daarmee verloren gaat, want net dat vond ik één van de beste en meest verfrissende dingen aan dit boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.