Geld in je leven-tag

Geplaatst op 16 augustus 2015 door Emmy in TAG, Uncategorized / 10 Comments

Onlangs plaatste ik wat meer non-book en in ieder geval non-recensie artikelen en dat beviel me wel. Het leven bestaat immers uit meer dan alleen boeken. Onlangs werd ik door Jantine getagt om de ‘Geld in je leven’-tag in te vullen. Deze tag gaat (verrassend) over geld en leek me erg interessant om in te vullen. Het origineel komt van de blog Liever voordelig.

Spannend om weer eens eens een ander soort tag te doen, maar het woord boek komt vast wel terug.

1. Wat kocht je voor je allereerste geld?

Dat weet ik eigenlijk niet zo goed meer. Ik kocht als kind niet zo veel spullen. Heel af en toe mocht ik mijn centjes uitgeven aan iets voor mijn babyborn of lego.

2. Kreeg je als kind zakgeld?

Ja, maar niet consequent. We vergaten het eigenlijk altijd en zo erg vond ik dat niet; ik kreeg namelijk alles wat ik nodig had en ook vaak als ik iets wilde hebben. Op de middelbare school kreeg ik wel constant zakgeld, en daar deed ik dan leuke dingen van en kocht ik cadeautjes voor verjaardagen van

3. Leerde je als kind sparen?

Ja, ik had een spaarpot en eens in de zoveel tijd brachten we deze naar de bank om het er op te zetten. Pas heel veel later kreeg ik een pinpas. Als tiener gaf ik nooit zo veel geld uit, dus ik denk dat ik wel goed heb leren sparen. Maar nu is het meer een kwestie van besparen.

4. Wat kocht je van je eerste verdiende salaris?

Een fantastische lamp waar ik meteen verliefd op was en die echt wel duur was, omdat het een poepie dure woonwinkel was. Maar ik heb hem nog steeds en hij hangt nu vol trots boven de eettafel!

kroonluchter1

Hij is paars en kitch. Maar ik hou van het ding. Ik kon hem kopen nadat ik de hele vakantie bij de Albert Heijn werkte (ik was 16). Liefde voor dit ding. Don’t judge me. Ik ben nog steeds trots!

5. Wat zou je doen als je de loterij won?

Phoe.. Als ik een flink geldbedrag zou winnen… Een paar maanden terug zou ik meteen ‘ik koop een huis’ hebben gezegd, maar omdat we nog verhuisd zijn, wil ik ons dit leed even besparen. Ik zou een auto kopen, mijn vriend zijn studieschuld afbetalen en hem zijn rijbewijs laten halen. Tevens zou ik dan toch wat geld opzij schuiven voor een leuke bruiloft en de rest opsparen om een gezinnetje te kunnen stichten. Oh.. en natuurlijk koop ik ook wel wat boeken.

6. Je krijgt een extraatje van 100 euro, wat doe je ermee?

PARTYHARDY! Nee hoor. Ik zou het gebruiken voor de boodschappen. En misschien een leuke bestelling op awesomebooks doen. Of ik zou mijn vriend meenemen naar de dierentuin, omdat we al een lange tijd niks leuks samen met z’n tweeën hebben gedaan en hij dol is op de dierentuin.

7. Bespaar je bewust, en zo ja, waarop bespaar je wel en niet?

Ja, ik probeer te besparen. Ik doe best wel bewust mijn boodschappen en let op aanbiedingen en afprijzingen. Ook qua kleding koop ik liever wat meer voor een lage prijs, dan dat ik een mega duur kledingstuk koop. Ik ben onlangs nog belachelijk verwend door mijn moeder, dus ik kan qua kleding weer even vooruit!

Daarnaast probeer ik altijd erg op mijn ov-kosten te letten. Als het even kan pak ik de fiets. Daarnaast heb ik een kortingskaart voor de bus tijdens de daluren, dit kost 11 euro, maar scheelt me op lange termijn mega veel geld. Ik heb ook een treinabonnement wat me wel veel geld kost, maar dan reis ik in de daluren en in het weekend gratis. Ik heb al heel wat uurtjes op een station moeten wachten voordat ik weer gratis kon reizen. He, ik vermaak me wel met een boek!

Het liefst zou ik mijn eigen groenten verbouwen, maar zo ver is onze tuin nog niet.

8. Vind jij dat geld gelukkig maakt?

Ik denk niet dat geld zelf een mens gelukkig maakt, meer de mogelijkheden die het hebben van geld je biedt. Hiermee bedoel ik niet dat mensen met weinig geld ongelukkig zijn. Integendeel, ik denk juist dat veel mensen met weinig geld de positieve instelling hebben om alles als iets moois te zien; er dankbaar voor te zijn omdat het niet zo vanzelfsprekend is.

Maar ik ben ook van mening dat het hebben van voldoende geld het makkelijker maakt om leuke dingen te doen. Geldzorgen hebben is verschrikkelijk en ook nog eens heel stressvol. Geen zorgen over geld moeten hebben neemt die stress weg en maakt geluk toegankelijker.

Tja.. uiteindelijk draait het er maar om dat je van het leven kunt genieten. Je moet zelf bepalen in welke mate je geld je geluk in de weg laat staan.

9. Sparen of uitgeven?

Ik zou graag wat meer geld op mijn spaarrekening willen hebben, maar als ik soms moet kiezen tussen geld sparen en iets aanschaffen of doen waar ik behoefte aan heb, dan geef ik graag mijn geld uit. Geld bewust uitgeven, dus een tussenweg, heeft denk ik mijn voorkeur. Maar sparen is ook belangrijk.

10. Wat zou je doen als je opeens heel erg rijk was?

Heel erg rijk is nog meer dan bij de loterij. Ok, dus dan ga ik nu gewoon lekker dromen. Ik koop een kasteel met een bibliotheek waar je u tegen zegt. Dat kasteel heeft een mooie tuin met veel gras en een zwembad (ik huur een tuinman in) en ik nodig alle boekenfans uit om te komen vakantievieren. Ik heb dan genoeg geld over om te rentenieren en doe de hele dag toffe dingen; lezen, schrijven, illustreren en mooie plekken bezoeken. Alles wat ik meemaak, zet ik dan in om mensen te inspireren. Mijn kasteel wordt zo de ideale plek om je schrijf/illustreer/blog/levensmojo te vinden.

Taggen

Omdat ik vind dat te weinig bloggers mensen nog taggen, ga ik dit wel doen! Ik tag Vivian, Jessica en Katja.

Bewaren

Tags: , ,

Divider

10 responses to “Geld in je leven-tag

  1. Wat heb jij mijn tag leuk ingevuld Emmy 🙂
    Zo’n kasteel met een grote bibliotheek lijkt me heerlijk!
    Wat een ontzettend mooie kroonluchter heb je gekocht van je eerste salaris. Als ik naar de foto ervan kijk zie al meteen een visioen van jouw (lucht)kasteel!

    Ik ga jouw linkje erbij zetten op de pagina van iedereen die deze tag heeft ingevuld 😉

  2. Ah ik zie nu pas dat ik getagd ben, zo leuk! Er gaan inderdaad nog maar weinig tags rond waarbij daadwerkelijk mensen getagd worden. Ik zal hem na mijn vakantie invullen 😀
    Ik kan mij trouwens heel goed vinden in jouw antwoorden, en ik kom graag langs op jouw kasteel 😀

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.