Fraya’s riten, De Maerr Kvaelid – Nout Linssen

Geplaatst op 6 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Fraya’s riten, De Maerr Kvaelid – Nout LinssenFraya's Riten door Nout Linssen
Uitgever: Nout Linssen | April 2017
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 305
ISBN: 97890823359
Uitgave: eBook
Goodreads
three-stars

"Je zal nooit sterk genoeg zijn! Dankzij jou moeten we het dorp verlaten! Je bent mijn kind niet meer Fraya!"
De uitspraken van haar opa hadden Fraya nog nooit eerder zoveel pijn bezorgd. Maar ze wist het al zeker, ze zou en ze moest het volgende seizoen meedoen aan de Maerr Kvaelid. Ook al kostte haar dat haar relatie met haar familie. Met dat in gedachte pakte ze haar schild en cape en liep ze stilletjes de donkere nacht in.

Fraya's Riten is een boek over moed, avontuur, liefde en doorzettingsvermogen!
Waarin schrijver Nout Linssen in gaat op een stuk donkere geschiedenis waar men vaak de compleet verkeerde beeldvorming bij heeft.
Wilde je dus altijd al weten hoe de Vikingen bepaalde feestdagen vierde of hoe ze omgingen met magie?
Lees dan vooral Fraya's Riten en vind antwoord op al je vragen!

Een tijdje geleden werd ik door schrijver Nout Linssen benaderd of ik zijn boek Fraya’s Riten – De Maerr Kvaelid wilde lezen en recenseren. Het zou over de Vikingen gaan en als er een aantal tijdperken zijn waar ik erg door gefascineerd bent, dan behoren de Noormannen daar zeker toe (ik schreef een van mijn scripties ook over de Vikingen). Ik ontving een digitaal exemplaar en heb deze op mijn telefoon gelezen – lekker voor het slapengaan.

Fraya’s riten gaat over het meisje Fraya. Zij leeft bij de Vikingstam met haar familie. Zij wil erg graag meedoen met de  de Maerr Kvaelid, een bepaalde toetsing voor vrouwen. Maar voor ze hier klaar voor is, heeft ze een hoop te leren. En niet alleen haar leven, maar dat van haar familie staat ook op het spel. Maak kennis met de Vikingen, hun gebruiken, hun feesten en manier van vechten.

Het is meteen duidelijk dat Nout Linssen weet waar hij het over heeft; hij bespreekt ontzettend veel feitjes over de Vikingen en weet dit naar het heden te vertalen, waardoor het geen oubollig geheel is geworden. Ik moest er zo nu en dan wel een beetje aan wennen; het leek soms alsof er feitjes in werden gestopt die niet perse van toepassing waren, waardoor het geheel een nogal geforceerde en soms zelfs stijf geheel werd. Bepaalde termen waren leuk om te leren, maar maakte het verhaal niet beter of uitgebreider.. Sterker nog; veel van die termen zouden Fraya zelf ook niks doen. Voor mij waren ze soms wat overbodig.

Ik moest ook wennen aan de schrijfstijl. Zeker aan het begin van het boek voelde deze stijf; de zinnen hadden geen lekker ritme en leken soms wat afgekapt, wat versterkt werd door het vele gebruik van enters. Tegen het eind merk je echter een groot verschil; Linssen is gegroeid als schrijver en heeft het verhaal eindelijk in zijn vingers.

Maar voor het zover was… Ik zal eerlijk bekennen dat ik soms best wel moeite had met het verhaal. Het voelde vrij saai en het leek niet zo duidelijk waar het verhaal heen zou gaan. Alsof zowel schrijver als hoofdpersoon een beetje zoekende waren wat ze nou precies wilde vertellen. Het voelde soms als losse flodders, waardoor de actie nogal uit de lucht leek te vallen en daardoor niet veel indruk leek te maken.

Echter na deze langzame opstart wist het laatste kwart van het boek mij ontzettend te verrassen; het tempo was opeens lekker aanwezig en de testen die Fraya moet ondergaan voelen logisch en spannend. Van mij had het hele boek wel om deze testen mogen draaien!

In dit gedeelte van het boek laat Nout verteltalent zien en komen de personages tot leven. Ik heb oprecht genoten van dit stuk, waardoor ik het boek toch met een ontzettend positief gevoel afsluit. Gelukkig maar!

Freya’s riten was even inkomen, maar de passie van de schrijver maken het het doorlezen waard.

Fraya’s Riten is vooral een boek voor liefhebbers van het verleden (vooral de Vikingtijd). Toch voelt het niet als ouderwets aan, wat het boek een stuk leesbaarder maakt. Na een langzame start maakte het einde voor mij veel goed. Fraya kwam tot leven, net als haar bijzondere levensstijl. Ik ben benieuwd wat Nout Linssen in de toekomst voor ons in petto heeft. Passie voor de Vikingen heeft hij in ieder geval zeker!

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.