Vijf young adults voor creatieve lezers

Geplaatst op 9 september 2017 door Emmy in Boeken / 3 Comments

Ondertussen zijn er zo veel young adults op de markt dat het soms best lastig zoeken begint te worden naar boeken die je vanwege een bepaalde thematiek extra zullen aanspreken. Ik heb zelf natuurlijk het geluk dat ik heel erg veel kan lezen, maar veel anderen moeten keuzes maken. Waar baseer je die keuzes op? (mooie vraag, je mag hem beantwoorden in de reacties)

Als blogger hoop ik een handvat te kunnen bieden waarin ik boeken aanreik die je anders misschien nooit zou tegenkomen en vandaag wil ik er weer een paar delen. Ditmaal boeken die enorm in mijn straatje passen, ondanks dat ik niet zo veel heb met contemporary. Ik heb het dan natuurlijk over creatieve tieners!

Als creatieveling vind ik het namelijk fijn om te lezen over tieners die zich op creatief vlak ontwikkelen, omdat ik mezelf dan gemakkelijk met de hoofdpersoon kan identificeren. Ik kan me goed in hen inleven.

Piper Perish – Kayla Cagan

Piper Perish – Kayla Cagan

Scholier Piper Perish is geobsedeerd door kunst, Andy Warhol en New York City. Haar motto is: ‘Wat zou Andy doen?’ Piper en haar twee beste vrienden – Etsy-handelaar Kit en Pipers designervriendje Enzo – kunnen niet wachten tot ze Houston kunnen verlaten. Ze hebben een pact gesloten samen naar de NYC art scene te gaan na hun eindexamen, maar hun ‘fifteen minutes of fame’ klappen al in elkaar voor ze begonnen zijn.

 

 

 

 

 

In de eerste plaats wil ik jullie natuurlijk mijn boekenbaby Piper Perish aanraden. Ik heb de Nederlandse editie mogen illustreren en dat was echt een uitgekomen droom. Ik heb dit boek gekozen omdat je door middel van Piper’s dagboek in het hoofd van een kunstzinnige tiener kruipt. Piper wil naar de kunstacademie en bekijkt het leven dan ook als een typisch artistiek kind; dromerig, misschien een tikkie zweverig, dramatisch, een hart voor kunst en misschien een tikje egocentrisch. Nu valt niet elke creatieve tiener daar natuurlijk onder, maar het zijn wel kenmerken die je vaak terugziet. Dit is overtuigend gebracht en de illustraties zijn zo gemaakt alsof Piper zelf in haar dagboek heeft getekend. Dit geeft het boek een extra dimensie (al zeg ik het zelf).

2. Fangirl – Rainbow Rowell

Fangirl – Rainbow Rowell

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

 

Creativiteit uit zich in verschillende vormen en dus wilde ik ook graag een schrijvende tiener meenemen. Cath uit Fangirl schrijf fanfictie. Dit is een heel groot deel van haar leven en middels dit boek krijg je een kijkje in de keuken hoe dit is. Hoe is het om (bekende) verhalen te schrijven terwijl de wereld ook van je verwacht om een gewoon sociaal leven te draaien? Hoe combineer je creativiteit met een studie? Een liefdesleven? Cath deelt haar verhaal, haar frustraties, haar groei en haar angst voor de buitenwereld met je.

3. Eliza and her monsters – Francesca Zappia

Eliza and Her Monsters – Francesca Zappia

Her story is a phenomenon. Her life is a disaster.

In the real world, Eliza Mirk is shy, weird, and friendless. Online, she’s LadyConstellation, the anonymous creator of the wildly popular webcomic Monstrous Sea. Eliza can’t imagine enjoying the real world as much as she loves the online one, and she has no desire to try.

Then Wallace Warland, Monstrous Sea’s biggest fanfiction writer, transfers to her school. Wallace thinks Eliza is just another fan, and as he draws her out of her shell, she begins to wonder if a life offline might be worthwhile.

But when Eliza’s secret is accidentally shared with the world, everything she’s built—her story, her relationship with Wallace, and even her sanity—begins to fall apart.

 

Hoewel Eliza and her monsters nog niet in het Nederlands verschenen is (dit komt er wel aan!) is het echt een enorme aanrader voor iedereen die fan is van webcomics of zelf creatief is. Je leeft hoe Eliza omgaat met haar populaire webcomic en hoe ze anoniem probeert te blijven. Als dit uitkomt, moet ze leren omgaan met al die aandacht. Veel creatievelingen zullen zich hierin herkennen; introvert zijn en dan opeens in de spotlights staan.
Daarnaast is het boek ook verrijkt met daadwerkelijke art uit de webcomic. Dit maakt het allemaal een stukje realistischer en mooier, natuurlijk! Ik kan niet wachten tot de Nederlandse editie verschijnt en ik wil me er enorm voor inzetten om dit boek aan de man te krijgen.

4. Girl online – Zoe Sugg

Girl Online (Girl Online #1) – Zoe Sugg

Penny heeft een geheim: onder de alias Girl Online blogt ze over schooldrama’s, jongens, haar
rare, chaotische familie en de paniekaanvallen die ze sinds kort heeft. Wanneer alles alleen maar
slechter lijkt te gaan, stuurt haar familie haar naar New York. Daar ontmoet ze de knappe en
gitaar tokkelende Noah. Penny wordt verliefd en natuurlijk houdt ze elke ontwikkeling bij op haar
blog. Maar Noah heeft ook een geheim, een geheim dat Penny’s dekmantel in gevaar brengt.
En erger nog: ook haar belangrijkste vriendschap komt hierdoor op het spel te staan.

 

 

Hoewel dit niet mijn favoriete serie is – terwijl ik tot nu toe drie van mijn favoriete boeken ever heb besproken – is het wel een boek wat ik extra uit wilde lichten. De focus ligt behoorlijk op romantiek en het dagelijkse leven, maar hoofdpersoon Penny is heel erg creatief en naast blogger ook fotograaf. Gedurende de serie leer je hoe zij groeit in haar kunst en in haar doorzettingsvermogen, maar ook krijg je een beetje mee tegen welke hordes je als creatieveling aan kunt lopen. Geschikt voor liefhebbers van de kunsten? Zeker weten!

5. Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

Duizend stukjes van jou (Firebird #1) – Claudia Gray

Marguerite groeit op met twee briljante wetenschappers als ouders. Ze hebben een apparaatje uitgevonden waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen en in steeds een andere versie van je eigen leven terechtkomt. Wanneer haar vader wordt vermoord vanwege deze uitvinding, zit ze samen met een van diens studenten de vermoedelijke dader op de hielen en komt terecht in een futuristisch Londen, aan het hof van de Russische tsaar en in een vreselijke wereldwijde overstroming.

 

 

 

 

Hoofdpersoon Marguerite wordt omgeven door wetenschappers, maar is zelf voornamelijk bezig met kunst. Tekenen, schilderen, ze doet het allemaal en is super getalenteerd. Op zich lijkt dit voornamelijk een leuke karaktereigenschap en daarmee basta, maar gedurende het verhaal heeft het af en toe zeker relevantie. Niet alleen leert ze zo zichzelf kennen, het zorgt ook voor veel interacties.
Toen duidelijk werd hoe groot haar passie was, had ik meteen een zwak voor haar, want als tiener deed ik ook niets liever dan lekker tekenen. En ik denk dat het Marguerite helpt met haar manier waarop ze naar de wereld kijkt. Ze levert andere inzichten aan dan de wetenschappers en dat vind ik interessant. Niet omdat het realistisch is (kunstenaars kijken meestal anders), ik vind het vooral fijn dat de auteur daaraan gedacht heeft. De combinatie kunst/wetenschap wordt – behalve in bijna elk Dan Brown boek – meestal als twee uitersten gezien, terwijl dat helemaal niet hoeft. Zo vertelde een docent biologie mij ooit eens dat ik misschien zo goed was in bio omdat ik zo gedetailleerd keek. Ha. Yay voor kunst dus, ook in Duizend stukjes van jou.

Mocht je nog een super creatieve young adult auteur zoeken => Maggie Stiefvater. Haar tekenkunst is echt goals!

Ik hoop dat deze boeken je hebben geïnspireerd om – naast ze te gaan lezen – ook zelf op creatief vlak aan de slag te gaan. Laat die scheppingskracht maar vloeien!

Wat is jouw favoriete boek over een creatieveling?

Tags: , ,

Divider

3 responses to “Vijf young adults voor creatieve lezers

  1. Do

    Leuke blogpost. Ik heb alle boeken gelezen behalve Piper Perish, die staat al echt heel lang op mijn wishlist én door dit artikel ben ik nog nieuwsgieriger geworden 🙂

  2. Ik mis Claryyyyy hihi van The Mortal Instruments xD

    Fangirl viel me helaas zwaar tegen. Denk dat deze auteur niet voor me is weggelegd, want E&P vond ik ook al niet bijzonder haha.

    Duizend stukjes van jou ben ik echt onwijs nieuwsgierig naar, die heb ik nog niet in huis. Ik las van deze auteur haar sci-fi boek ‘Defy the Stars’ welke ik echt heeeeel gaaf vond – 5 sterren – dus ben echt benieuwd naar deze trilogie van haar.

    • Clary is inderdaad een tekenaar, maar ik vind zelf dat dit onvoldoende rol speelt in het verhaal (behalve haar speciale talent dan, maar dat heeft in principe weinig met kunnen tekenen te maken). Ik heb haar wel overwogen, maar ze heeft geen plekje gekregen omdat de andere hoofdrolspeelster echt met hun vak bezig zijn en dit van invloed is op de plot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.