Al het moois is niet verloren – Danielle Younge-Ullman

Geplaatst op 28 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Al het moois is niet verloren – Danielle Younge-UllmanAl het moois is niet verloren door Danielle Younge-Ullman
Uitgever: Van Goor | Juni 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 319
ISBN: 9789000353705
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

De 17-jarige Ingrid, dochter van de beroemde operazangeres Margot-Sophie, heeft een grote droom: ze wil dolgraag een prestigieuze zangopleiding volgen.

Om dat te bereiken moet ze een deal maken met haar moeder. Margot-Sophie laat haar alleen gaan als ze eerst in haar eentje drie weken op een natuurkamp gaat. Ingrid is bepaald geen nature girl, maar hoe erg kan het zijn om een paar weken bij een kampvuur te zitten en nieuwe vrienden te maken? En bovendien is het een goede afleiding van Isaac, de jongen die ze net gedumpt heeft. Maar dat valt allemaal behoorlijk tegen. Het kamp lijkt meer op een bootcamp-achtig survivalprogramma en ze komt terecht in een groepje getroebleerde jongeren die elk hun eigen problemen hebben. Ingrid begrijpt niet hoe ze daarin is beland, maar ze heeft een belofte gedaan aan haar moeder en is vastbesloten om vol te houden. Zelfs als dat betekent dat ze onder ogen moet zien dat ze minstens zo getroebleerd is als de mensen om haar heen – of misschien wel meer.

Contemporary young adult is hot. Heel hot. En jullie weten ondertussen vast wel dat dit niet perse het genre is waar ik snel voor warmloop. Als ik in de winkel moest kiezen, dan zoek ik eerder een dikke fantasy uit. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik ze niet wil lezen. Zo werd ik onlangs benaderd of ik Al het moois is niet verloren wilde lezen en recenseren. Enigszins huiverig (De afstand tussen jou en mij bleek niet helemaal mijn ding) begon ik aan het boek.

Ingrid gaat op kamp. Maar als ze aankomt blijkt het niet helemaal zoals ze gedacht had. Wat nou fijne kampeerhuisjes en elke avond een gezellig kampvuur? Samen met een groepje probleemjongeren wordt er van haar verwacht dat ze een ware trektocht door de natuur gaat maken. Met niets meer dan wat ze op haar rug kan dragen. Maar door de deal die ze heeft gesloten met haar moeder is ze vastbesloten om het die drie weken vol te gaan houden.

Al het moois is niet verloren heeft me weten te verrassen. Het boek heeft mij ontzettend weten te grijpen op een heel bijzonder niveau. Het slot las ik met een brok in mijn keel en dat gevoel verwelkom ik graag tijdens het lezen. Niets is beter dan wanneer een boek je weet te raken.

Het boek focust zich voornamelijk op de tocht die Ingrid aflegt door de natuur. Binnen de drie weken dat ze op pad is, blikt ze terug op het verleden (van jong tot vlak voor haar vertrek) en tijdens de tocht schrijft ze brieven aan haar moeder. Je hebt dus te maken met drie verschillende verhaallijnen. Ingrid’s ontwikkeling en de band met haar moeder staan hierbij centraal. Langzaam maar zeker leert ze om op haar eigen benen te staan en te vechten voor haar dromen. De ontwikkelingen die zij doormaakt in combinatie met de prachtig omschreven natuur maakte het tot een haast filmisch geheel.

Toch moest ik wel even wennen aan alles. Ik had lang het idee dat het een vrij standaard young adult verhaal zou gaan worden, waarin we zouden gaan terugblikken naar datgeen waar ze eigenlijk voor vlucht. Er blijkt al snel een jongen in het spel te zijn en ik zag de bui al hangen. Het bleek dat Al het moois is niet verloren mij daar ontzettend op het verkeerde been bij had gezet. Dat blijkt maar weer; eerst lezen en dan pas oordelen.

Later begon ik het belang van de terugblikken in te zien en begon ik ze meer te waarderen, toch vond ik vooral de tocht zelf prachtig om mee te mogen maken!

Ingrid was een erg fijn personage met voldoende ruimte om je zelf voor te stellen hoe ze er uit zou moeten zien. Ze is sterk, maar toch onzeker. Lief, maar met een scherp randje. Een leider, maar ook een volger. Veel tieners zullen zich met haar kunnen identificeren en dat vind ik toch wel een belangrijk aspect binnen de young adultliteratuur. Ook de andere personages kwamen goed aan bod, zonder dat ze teveel van de echte plotlijn inpikte.

De schrijfstijl is prettig en wist mij goed te boeien, evenals het tempo waarmee het verhaal verteld wordt. Je krijgt niet elke minuut van elke dag mee; er wordt gesprongen en dat werkt prima. Ook wordt het verhaal onderbroken met brieven en stukjes uit het verleden. Bij sommige boeken is dit storend en dat vond ik eerst ook maar later merkte ik dat het helemaal niet zo vervelend was, juist passend!

Al het moois is niet verloren is een echte must voor deze zomer

De conclusie van dit verhaal? Dat Al het moois is niet verloren mij veel beter is bevallen dan ik in eerste instantie had verwacht. De groei die Ingrid meemaakt vond ik echt heel sterk aanwezig en goed verdeeld over het gehele verhaal. Het heeft ook een tikje mysterie en een bijzondere ontknoping. Ik ben er echt ontzettend door geraakt en het einde heeft nog lang in mijn hoofd rond gespookt. Al het moois is niet verloren is mooi. Prachtig zelf. Een prachtig boek voor deze zomer.

four-half-stars
Divider

Liefs, Emmy

Volg Zon en Maan: Bloglovin' / Facebook / Goodreads / Instagram / Twitter

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Al het moois is niet verloren – Danielle Younge-Ullman

Geef een reactie